Разрешават на полицаите в Русия да стрелят и по жени, и на обществени места

Руските полицаи могат да получат нов статус – лица, на които държавата гарантира „презумпцията за доверие и поддръжка“. Те ще бъдат обезпечени и с нови права: от претърсването на превозни средства до стрелба на обществените места, пише „Коммерсант“. Поправката в парламента е била внесена от група депутати от всички фракции, оглавени от председателя на комитета по сигурността Ирина Яровая („Единна Русия“), след консултации с президента и правителството.

Законопроектът разширява правата на полицаите в частта, свързана с употребата на оръжие. Ако сега изобщо е забранено да се стреля по жени, то, след приемането му, полицаите няма да могат да стрелят само „при видими признаци за бременост“, отбелязва руският всекидневник, цитиран от "Фокус".

Служителите на реда ще получат и правото да стрелят на обществените места. Сега те могат да откриват огън на публично място за предотвратяването на терористичен акт и вземането на заложници. „Разширяването на правото за използване на огнестрелно оръжие означава, че онези полицаи, които по-рано са се колебали или страхували, няма повече (да имат колебания), защото това вече официално им е разрешено от закона“, цитира „Коммерсант“ мнението на правозащитника от руския Комитет против мъченията Сергей Бабинец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия