Проверяват за строителство по курортите и в почивните дни

Контрольори проверяват по график за незаконно строителство в курортите и през почивните дни. Това заяви шефът на отдел "Строителен контрол" в община Варна Иван Луканов. От 15 май, когато влезе в сила строителната забрана в курортите, досега са констатирани 6 нарушения на ветото. Става дума предимно за довършителни работи на хотели и околните им пространства.

Инспекторите засекли и изграждане на носещи колони на хотел в курортен комплеткс "Чайка", където два пъти хванали изпълнителя да излива бетон на едно и също място. Тъй като строителството по принцип е намаляло, инспекторите имат възможност да повишат вниманието си в детайлите. Така установили и вътрешно сторителство в хотел на "Златни пясъци", което също е забранено.

Проследени били и автомобили със строителни материали до обект, в който се довършвали хотелски стаи с гипсокартон. Другите установени нарушения са довършване на тротоари, оградителни съоръжения и подобни. За всички случаи са издадени актове за нарушения на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и наказателни постановления.

Общинарите имат договореност с полицейските екипи на съответните районни управления, които да констатират евентуални нарушения след 17 часа. Полицаите снемат данните на извършителите, описват часа и вида на строителството и го предават на "Строителен контрол", а след това общинските служители пишат актове. Глобите варират от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за фирми.

Забраната, която важи до началото на октомври, обхваща комплексите „Златни пясъци”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Чайка” и курортна зона „Прибой“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони