Господа за един ден се давят в „А“ група

При комунизма вървеше израз „изпаднал германец“ за символ на пропадане. Германецът отдавна не е изпаднал, а властва в ЕС. И? „Изпаднал българин“? Не - изпаднал от „А“ група. Защото отидеш ли си от родния футболен елит, затъваш до ушите. Особено напоследък.

Навремето имаше традиционни отбори, които току влизаха в „А“ група, слизаха в „Б”, държаха си живи мечтите с десетилетия. Но вече е времето на еднодневките. Което доказва, че имаме десетина клуба за елита, не повече. А при нови драми с лицензи нищо чудно т.нар. „майстори” скоро да станат 8.

Влиза „Пирин“ (Гоце Делчев) за първи път в историята при големите и се оказва, че няма терен. Дава държавата четвърт милион, набързо се стяга клубът за лиценз. И след 2 г. изпада. Наскоро завърши трети в Югозападната „В“ група. Може догодина да влезе във втора дивизия, но всичко друго е чудо за един ден.

Лаконична справка за битието на пропадналите, пардон - изпадналите в миналите 3 сезона.

От 2012-а: „Видима-Раковски“ сега приключи 12-и във „В“ групите, които са 4, „Калиакра“ - 3-ти, „Светкавица“ - 9-и.

От 2013-а: „Етър“ и „Миньор“ завършиха 2-ри в същата аматьорска лига, „Ботев“ (Враца) изпадна от „Б“ група.

От 2014-а: „Любимец“ фалира и отиде в хасковската „А“ областна група (четвърто ниво на родния футбол). „Черноморец“ (Бургас) изпадна от втора дивизия. За Гоце Делчев - ясно, директно кацна при аматьорите поради липса на професионален лиценз. „Нефтохимик“ фалира, а новият „Нефтохимик“ тръгна от бургаската „Б“ областна група (пето ниво, а по-надолу няма). Сега обаче „шейховете” се обединиха с ФК „Бургас” и ще играят в „Б” група административно.

Само „Монтана“ е изключение. Прости се с елита през 2013-а, но 2 години по-късно отново се връща. Значи там традиция за работа има, клубът не е еднодневка.

За „А” група наистина има до 10 клуба, защото останалите вече се въртят, не се повтарят. Като се добавят и малко по-рано „Академик” (Сф), „Спортист” (Своге), „Локомотив” (Мездра), „Вихрен”, „Беласица”, „Сливен”... Уважение към имената им, традициите, историята, но нямат вече „подплата”. Потънат ли, не изплуват, поне скоро. Сега „Хасково” и „Марек” изпаднаха, не получиха лиценз и - при аматьорите.

И кога ли ще изплуват...

Ей така се изпада у нас. И нали знаете кога Севлиево, Каварна, Любимец или Гоце Делчев ще влязат пак в „А“ група. Когато цъфнат налъмите, но вие все пак ги поливайте, както Радой Ралин навремето правел, за да дойде по-бързо комунизмът. Липсата на футболна инфраструктура, редовно финансиране и планомерна работа превърна в еднодневки дори клубове с традиции като „Етър“, „Ботев“ (Вр), „Миньор“ и „Черноморец“. В ХХІ век футболът вече е преди всичко икономическо понятие. И трябва първо да си построиш къщичката, пък после да слагаш покрив. Докато изпадащите напоследък са точно покриви без стени.

Пънат се малките, влизат, бързо изпадат, губят лиценз или фалират и изчистват дълговете, отиват при аматьорите. Живи и здрави, скоро ще дойде ред за „А” група на „Созопол” или „Верея”, „Ботев” (Гълъбово) или „Пирин” (Разлог), сега - горди членове на „Б” група.

Бие на очи при някои от еднодневките, че нерядко се замесват в странни резултати. След няколко месеца мачове в „А” група играещите при букмейкърите ги опознават и клубчетата губят смисъла на съществуването си в елита. Идва ред на следващото дирижирано чудо.

Майсторите на странни резултати понякога бият големи, дори на чужд терен, но по-често падат здраво, включително с тенис резултати. Става дори без конспирация с дърпане на конците от азиатски букмейкъри. Играят момчетата за заплати по 800 лева, които не получават и... що да не сложат на загуба с над 4-5 гола, та да си изкарат заплатите? България всекиминутно е свидетел на далеч по-едри корупционни схеми и кражби за милиони на всички нива. И с прочистена от констатацията съвест момчетата действат, докато ги има на картата и в тиражите.

Да, прекалено често влизат и излизат в „А” група различни отбори, които явно нямат мускули за там.

И въпросът е защо...

Приказка за лягане

Имаше една приказка за мач в „А” група преди няколко години. Щабът на домакините вижда, че гостите пускат удивително лесно и бързо 4 гола. Водещите в резултата побесняват, че не са предупредени джентълменски да заложат на „плюс 4,5 гола” и да изкарат някой лев. И някъде към 60-ата минута домакините решават да не минават центъра, напук да спрат да вкарват, за да провалят далаверата на съперника. Започват сигурните вече победители само да размотават топката около централния кръг. Гостите чистосърдечно вече се молят: „Хайде бе, само още едно голче...” Ама няма как и автогол да си вкарат, освен след 3-4 паса помежду си, щото домакините държат топката далече от вратата на противника.

Как завърши мачът ли? Няма значение, някой може да се познае и да ни съди, а това е само приказка, нали? Иначе ще вземете да повярвате, че двама съотборници се сбиха на терена, защото на единия не му казали да заложи за загуба. И той, клетникът, се потеше да играе. Това обаче не е вярно до доказване на противното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ