МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Осем референдума в Гърция от 1832 г. до днес

Осем референдума са се състояли в Гърция след образуването на новогръцката държава през 1831 г. до днес. Въпросът, на който гърците е трябвало да отговарят на шест от седемте референдума, е бил каква да е формата на управление, един референдум е бил свикан за одобряване на конституцията на страната, показва справка Уикипедия. А първият е изключително странен и куриозен.

1832 г. Гърците трябва да изберат нов монарх на всенародно допитване. Листа на избраниците няма. Всеки гражданин е можел да предлага кандидати за трона в страната. С огромно мнозинство за крал на Гърция е избран Алфред, син на британската кралица Виктория. Той обаче не става крал заради споразумение между Великите сили.

1920 г. Малко след победата на парламентарните избори, които Елефтериос Венизелос губи в разгара на малоазиатската кампания, новото правителство обявява референдум на 5 декември с въпрос дали гърците искат крал Константин Първи да се завърне на власт. В референдума не участват либералите. Връщането на краля в изгнание е одобрено с гласовете на 99 на сто от гърците.

Резултатът притеснява съюзническите сили. Te престават да подкрепят Гърция и застават зад Турция. Промяната в позицията на съюзниците се смята за един от факторите, допринесли в определена степен за прогонването на гърците.

1924 г. Четвъртото Велико народно събрание насрочва референдум за 13 април с въпрос за премахване на монархията. Процедурата се организира от правителството на Папанастасиу. Над 69 процента от гърците гласуват за президентска република, а против са 30 %. На 1 май същата година клетва за президент на републиката полага Павлос Кундуриотис.

1935 г. Режимът на Георгиос Кондилис обявява референдум. Той става известен като „фалшив референдум“. Въпросът на него е бил за премахване на президентската република. Според официалния резултат в подкрепа на президентската република гласуват 97 %, а „не“ са казали само малко над 2%.

1946 г. Правителството на Константинос Цалдарис обявява референдум на 1 септември, на който гърците е трябвало да гласуват „за“ или „против“ връщането на краля и „за“ президентска република. За връщането на краля гласуват 69 на сто, а 20 на сто са „против“. 11 на сто се изказват в подкрепа на президентската република.

1968 г. Хунтата на полковниците в Гърция организира референдум на 29 септември за проектоконституция, изготвена от нея. На скалъпения референдум-пародия с „да“ гласуват 92.21 на сто, а „не“ казват – 7.79 на сто. Политическите затворници, заловени или изпратени на заточение след преврата на 21 април, не са допуснати до участие в референдума.

1973 г. Априлската диктатура свиква втори референдум-пародия на 29 юли същата година. Въпросите на него са свързани с одобряване на промените в конституцията от 1968 г., избора на президент на републиката (диктатора Георгиос Пападопулос) и на вицепрезидент (Одисеас Ангелис) с мандат от осем години и премахване на монархията. „За“ гласуват 78.43 на сто, а „против“ – 21.57 на сто.

1974 г. След падането на диктатурата правителството на Константинос Караманлис свиква на 8 декември референдум с въпрос за формата на държавно управление (монархия или президентска република). На него 69.2 на сто се изказват срещу монархията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.