На 20 октомври 2018 да почерпят

В „Локо“ (София) учат японски след скандала

Възстановява се редовното движение на метрото през метростанция “Васил Левски”

Сноудън не бил в безопасност в Русия Издайникът на ЦРУ брани свободата на медиите

И емигрантката Роси на дуел във „Фермата“ с подкрепата на Данчо Йовчев

Напрежение между Вашингтон и Рияд (ИНФОГРАФИКА) Тръмп допуска, че Хашоги е мъртъв, заплаши със “сериозен отговор”

Роксана възроди първите чалга хитове

Испания мисли да легализира канабиса

Пресни плодове сменят бурканите Доходите растат по-бързо от цените на храните

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Мъж се хвърли на релсите в метрото

Коалицията на Меркел с ново дъно по рейтинг Одобрението към партиите в кабинета пада с по 1%

В Шуменско търсят общи работници

90 години библиотеката на София

Виновен съм и съжалявам, плаче Северин в съда (обзор) Искал да е в килия, защото се страхувал за живота си

Осем референдума в Гърция от 1832 г. до днес

Осем референдума са се състояли в Гърция след образуването на новогръцката държава през 1831 г. до днес. Въпросът, на който гърците е трябвало да отговарят на шест от седемте референдума, е бил каква да е формата на управление, един референдум е бил свикан за одобряване на конституцията на страната, показва справка Уикипедия. А първият е изключително странен и куриозен.

1832 г. Гърците трябва да изберат нов монарх на всенародно допитване. Листа на избраниците няма. Всеки гражданин е можел да предлага кандидати за трона в страната. С огромно мнозинство за крал на Гърция е избран Алфред, син на британската кралица Виктория. Той обаче не става крал заради споразумение между Великите сили.

1920 г. Малко след победата на парламентарните избори, които Елефтериос Венизелос губи в разгара на малоазиатската кампания, новото правителство обявява референдум на 5 декември с въпрос дали гърците искат крал Константин Първи да се завърне на власт. В референдума не участват либералите. Връщането на краля в изгнание е одобрено с гласовете на 99 на сто от гърците.

Резултатът притеснява съюзническите сили. Te престават да подкрепят Гърция и застават зад Турция. Промяната в позицията на съюзниците се смята за един от факторите, допринесли в определена степен за прогонването на гърците.

1924 г. Четвъртото Велико народно събрание насрочва референдум за 13 април с въпрос за премахване на монархията. Процедурата се организира от правителството на Папанастасиу. Над 69 процента от гърците гласуват за президентска република, а против са 30 %. На 1 май същата година клетва за президент на републиката полага Павлос Кундуриотис.

1935 г. Режимът на Георгиос Кондилис обявява референдум. Той става известен като „фалшив референдум“. Въпросът на него е бил за премахване на президентската република. Според официалния резултат в подкрепа на президентската република гласуват 97 %, а „не“ са казали само малко над 2%.

1946 г. Правителството на Константинос Цалдарис обявява референдум на 1 септември, на който гърците е трябвало да гласуват „за“ или „против“ връщането на краля и „за“ президентска република. За връщането на краля гласуват 69 на сто, а 20 на сто са „против“. 11 на сто се изказват в подкрепа на президентската република.

1968 г. Хунтата на полковниците в Гърция организира референдум на 29 септември за проектоконституция, изготвена от нея. На скалъпения референдум-пародия с „да“ гласуват 92.21 на сто, а „не“ казват – 7.79 на сто. Политическите затворници, заловени или изпратени на заточение след преврата на 21 април, не са допуснати до участие в референдума.

1973 г. Априлската диктатура свиква втори референдум-пародия на 29 юли същата година. Въпросите на него са свързани с одобряване на промените в конституцията от 1968 г., избора на президент на републиката (диктатора Георгиос Пападопулос) и на вицепрезидент (Одисеас Ангелис) с мандат от осем години и премахване на монархията. „За“ гласуват 78.43 на сто, а „против“ – 21.57 на сто.

1974 г. След падането на диктатурата правителството на Константинос Караманлис свиква на 8 декември референдум с въпрос за формата на държавно управление (монархия или президентска република). На него 69.2 на сто се изказват срещу монархията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.