2 години затвор за „къртица“ от ДАТО

Антоанета Първанова, служителката от Държавната агенция “Технически операции” (ДАТО), която бе хваната да изнася информация за контролирани телефони срещу заплащане, ще лежи 2 години зад решетките. Днес Софийският градски съд я призна за виновна.

50-годишната Първанова, която работила като инспектор разузнавач в звеното, което приема постъпилите искания за прилагане на СРС, беше задържана през февруари м.г. Разследващите установиха, че срещу "месечен абонамент" от 500 до 3000 лв., тя „донасяла“ на бизнесмени дали телефоните им се подслушват. Връзката й с клиентите бил зет й Лъчезар Димитров. До разкриване на теча на информация се стигна чрез новата система за сигурност в ДАТО, която заработи през октомври 2013 г. Тя прихванала нерегламентирано влизане на Първанова в електронните регистри за СРС в службата. Оказало се, че дамата проверявала дали има искане за прилагане на спецразузнавателни средства спрямо определени лица, с какви мотиви се е искало подслушването им и кой води разследването. Първанова имала достъп до системата, но според разследващите проверките далече не били по служба

Разузнавачката бъркала нерегламентирано в регистъра от 7 ноември до 27 декември 2013 г. След това изнасяла информацията от справките си устно на абонатите си.

Зетът на Първанова е свидетел по делото. Той признава, че й дал листче с телефони за проверка. При първоначалния си разпит тя потвърждава, но уточнява, че не е предполагала, че с бъркането в регистрите застрашава националната сигурност. По-късно пред съда не се призна за виновна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право