Полицай удари с патрулка кола в Монтана, съставиха му акт

Искат постоянен арест за 20-годишен, хванат с наркотици В автомобила на младежа имало тревиста маса, реагирала на амфетамин

Глобалният пакт за миграцията бе официално приет

Арестуваха 33-годишна ало измамница в Плевенско

Побойник счупил челюстта и избил два зъба на мъж в Свищов

Трима са в болница след катастрофа край Търново

Великобритания може да се откаже от Брекзит, без одобрение на другите страни членки на ЕС

Ловък крадец измъкна 365 лв. от портфейла на търновка Непознатият помолил жената да му развали пари

Технически проблем спря достъпа до част от услугите на Пътна полиция

Котел подпали гараж и постройка в Бяла черква Огнеборците спасили две сгради от пожара

АФИС: 43% от българите смятат, че корупцията в правосъдието е най-висока

„Булгаргаз“ внесе искане в КЕВР природният газ да поскъпне с 3 и половина процента от януари

Задържаха младеж, изнасилил и задушил 70-годишна жена в Павликенско Злодеят е в ареста за 72 часа, грози го затвор до 20 години

Бисери на световната класика ще звучат в коледния концерт на театъра в Търново

Идеите на Пол Ромър, които му донесоха Нобелова награда Изследванията му показват как знанието може да служи като двигател за дългосрочен икономически ръст

Отпушиха тапата на Е-79 в Креснеското дефиле

Отпушиха една от най-кошмарните тапи на ГП Е-79 на входа на Креснеското дефиле, предаде БГНЕС.

След четири месеца мъки за водачите на МПС, преминаващи по ГП Е-79 през Креснеското дефиле, днес в 18 часа движението бе пуснато по новото трасе на пътя. Това стана след като бе изместено с 10 метра пътното платно.

На 5 март т.г. на входа на дефилето откъм Симитли се свлече скална маса и затвори пътя. За късмет на водачите на МПС, на това място в съседство с Е-79 има обходен път, минаващ между свлачището и река Струма. Така почти четири месеца натовареният трафик по основната пътна артерия на югозапада се осъществяваше по обходния път, което изнервяше водачите, а работниците отнасяха звучни пожелания по адрес на най-близките си роднини. Особено кошмарно бе придвижването през почивните дни, когато „тапата“ се преминаваше за около час, че и повече.

Ден след падането на огромната скална маса, първо започна разчистването й, а след това и терасирането на ската. От двете му страни бяха прекарани временни пътища, за да се качи техника – багери и фадроми. След като скатът бе терасиран, близо месец добиваната от него скална маса бе превозвана за насипване трасето на ЛОТ-4 от АМ „Струма“, изграждащ се между Сандански и ГКПП „Кулата-Промахон“. След това за месец работата по обезопасяване на ската-кариера, бе спряна заради факта, че двойка белоглави лешояди създадоха потомство в дефилето.

За да се излюпят малките бе нужна тишина според природозащитниците. До сега лешоядите, заселвани в клетки в адаптационен център край с. Ракитна, община Симитли, след като бяха пускани на свобода, отлитаха към съседните страни. Надеждата да останат тук е свързана със създаването на потомство.

Изместването на трасето започна на 23 юни. Тъй като поставянето на предпазни мрежи или други предпазни средства върху терасирания скат е скъпо и неоправдано, бе решено изместването радиуса на завоя. Изместването му е с около 10 метра, докато входната и изходна точки на влизане в завоя си останаха същите. С увеличаването дъгата на завоя, бе намалена и скоростта, поставени са съответните пътни знаци. Старото трасе на пътя ще остане като буфер между свлачището и движещите се МПС.

Днес през целия ден бяха извършвани последни приготовления, поставена бе осева линия, след като новата настилка бе измита с вода.

Движението бе пуснато в 18 часа.

Така между Дупница и Благоевград остана само една тапа, тази при квартал „Левски“ на град Кочериново. Там в момента движението по новоизградения мост се осъществява в едната лента, образуват се огромни опашки, достигащи до с. Мурсалево. Тя ще бъде отпушена на 10 юли.

На 1 август пък, както обеща регионалният министър Лиляна Павлова, трябва да бъде пуснат участъкът от магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата. Така пътя за Гърция ще бъде без тапи и кошмарни заобикаляния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.