НСО ще пази синдици и мюфтии

Националната служба за охрана (НСО) да охранява лица, които не са от управлението на държавата, но са свързани с националната сигурност, икономическата и финансовата стабилност. Това предложение беше внесено между първо и второ четене в Закона за НСО от депутати на ГЕРБ и Българския демократичен център (БДЦ).

“Ако има заплаха към синдиците, които защитават държавния интерес за три милиарда, какво да направи държавата... трябва да ги защити“, обясни шефът на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров (ГЕРБ), един от авторите на промяната. Той даде и друг пример: “Представете си, че има заплаха за националната ни сигурност за лице, което оглавява едно от вероизповеданията”.
Сега служителите на НСО пазят президента, шефа на парламента и заместниците му, премиера и неговия кабинет, конституционните съдии, шефовете на върховните съдилища, главния прокурор и столичния кмет.

Лазаров отхвърли предположението, че след приемането на тази поправка държавните гардове ще бранят бизнесмени и олигарси.

Решението кой ще се ползва от държавни мерцедеси и пазачи ще взема комисия с председател шефът на НСО и членове - председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Запитан дали издръжката на НСО от близо 45 млн. лв. ще се увеличи, Лазаров отрече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика