Мерят черешите с кантари от Втората световна война

С кантари от Втората световна война мерели черешите по изкупвателните пунктове в Кюстендилско, оплакаха се земеделски производители. Много рядко се използвали електронни везни, които обаче не са заверени.

"Удрят в кантара жестоко - предварително премерена щайга от 12 килограма с плодове на изкупвателния пункт излиза 9 кила. Дерат ни здраво. И няма служба в общината, или към търговията, към "Мерки и теглилки" ли, но да ги контролират. Ощетяват ни", казва Кирил Г. , който има градина в кюстендилското с. Таваличево.

40-50 собственици на черешови масиви и местни производители излязоха вчера на протест пред общината срещу обидно ниските изкупни цени на черешите - 50-60 стотинки за килограм. За всичко е виновен картелът от четирима италианци, които диктуват и цените, и квотите и изобщо правилата по реализацията на черешовата реколта в Кюстендилско, гневят се участници в "митинга".

Трябват компенсационни мерки от страна на държавата и ЕС. Ние предложихме тя да е 250 евро на тон, може и да се обсъжда да е на декар. Става въпрос за около 1,5 мил. евро като компенсация. Поне хората да си върнат част от разходите, които са вложили като инвестиция в тези прекрасни плодове. Ключово е и бързото сдружаване на черешопоризводителите, създаване на борса, на преработвателна база, което трябваше да се случи още преди 10 години. Над 1000 тона череши пътуваха от Кюстендил за Русия, но заради затворените пазари сега между 4 и 5 млн. евро губят производителите, коментира тежката ситуация кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони