Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Стадион “Юнак” в Борисовата градина става амфитеатър

Амфитеатър с тревни стъпала, който да се превърне в новото място за срещи и дискусии в София, ще се изгради в Борисовата градина. Той ще бъде на терена на стадион “Юнак”. Идеята е заложена в проекта на “Ковачев архитекти”, който спечели първото място от специално жури начело с проф. Пенчо Добрев. Одобрената концепция е получила 85 от максималните 100 точки в конкуренция с още 6 проекта. В нея се предвижда създаването на информационен център за парка, който да се изгради на терените на сегашната автокъща “Капитолия”. Според проекта след 2019 г. трябва да се премахват обектите на “Спортна София” и да се преместят в района на гара Пионер.

Сред идеите на “Ковачев архитекти” е да се възстановят и постоянните тоалетни вместо химическите, каквито има сега, както и да се изградят пешеходни мостове над автомобилните трасета като бул. “Пейо Яворов” и бул. “Драган Цанков”, които разсичат парка.

Прословутото виенско колело бе заложено в друг проект, попаднал по-назад в класацията на журито.

В Борисовата градина няма да се строи, обеща Лорита Радева, шефка на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет (СОС). Тя настоява и за специален режим на достъп на колите в парка, за да не няма риск за разхождащите се деца. Според Радева трябвало да се обнови и къпалнята “Мария Луиза”. Проф. Добрев припомни, че преди години на сцената на летния театър имаше много концерти и дори можеше да се гледа кино.

Журито е дало указания за промени в концепцията – да се изготви стратегия за сигурността в парка, да се ограничи изграждането на паркинги само в периферията на градината, и то най-вече под земята, както и да се изградят велоалеи, които да свързват отделните части на парка.

Проектът ще бъде обсъден на заседанието на СОС, след това предстои изработване на техническо задание за подробен устройствен план, който ще бъде качен на сайта на направление “Архитектура и градоустройство” за обсъждане.

По време на този процес е възможно някои от идеите на проектантския екип да отпаднат, както и да се добавят забележките, направени от журито.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.