Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Стадион “Юнак” в Борисовата градина става амфитеатър

Амфитеатър с тревни стъпала, който да се превърне в новото място за срещи и дискусии в София, ще се изгради в Борисовата градина. Той ще бъде на терена на стадион “Юнак”. Идеята е заложена в проекта на “Ковачев архитекти”, който спечели първото място от специално жури начело с проф. Пенчо Добрев. Одобрената концепция е получила 85 от максималните 100 точки в конкуренция с още 6 проекта. В нея се предвижда създаването на информационен център за парка, който да се изгради на терените на сегашната автокъща “Капитолия”. Според проекта след 2019 г. трябва да се премахват обектите на “Спортна София” и да се преместят в района на гара Пионер.

Сред идеите на “Ковачев архитекти” е да се възстановят и постоянните тоалетни вместо химическите, каквито има сега, както и да се изградят пешеходни мостове над автомобилните трасета като бул. “Пейо Яворов” и бул. “Драган Цанков”, които разсичат парка.

Прословутото виенско колело бе заложено в друг проект, попаднал по-назад в класацията на журито.

В Борисовата градина няма да се строи, обеща Лорита Радева, шефка на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет (СОС). Тя настоява и за специален режим на достъп на колите в парка, за да не няма риск за разхождащите се деца. Според Радева трябвало да се обнови и къпалнята “Мария Луиза”. Проф. Добрев припомни, че преди години на сцената на летния театър имаше много концерти и дори можеше да се гледа кино.

Журито е дало указания за промени в концепцията – да се изготви стратегия за сигурността в парка, да се ограничи изграждането на паркинги само в периферията на градината, и то най-вече под земята, както и да се изградят велоалеи, които да свързват отделните части на парка.

Проектът ще бъде обсъден на заседанието на СОС, след това предстои изработване на техническо задание за подробен устройствен план, който ще бъде качен на сайта на направление “Архитектура и градоустройство” за обсъждане.

По време на този процес е възможно някои от идеите на проектантския екип да отпаднат, както и да се добавят забележките, направени от журито.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.