На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Стадион “Юнак” в Борисовата градина става амфитеатър

Амфитеатър с тревни стъпала, който да се превърне в новото място за срещи и дискусии в София, ще се изгради в Борисовата градина. Той ще бъде на терена на стадион “Юнак”. Идеята е заложена в проекта на “Ковачев архитекти”, който спечели първото място от специално жури начело с проф. Пенчо Добрев. Одобрената концепция е получила 85 от максималните 100 точки в конкуренция с още 6 проекта. В нея се предвижда създаването на информационен център за парка, който да се изгради на терените на сегашната автокъща “Капитолия”. Според проекта след 2019 г. трябва да се премахват обектите на “Спортна София” и да се преместят в района на гара Пионер.

Сред идеите на “Ковачев архитекти” е да се възстановят и постоянните тоалетни вместо химическите, каквито има сега, както и да се изградят пешеходни мостове над автомобилните трасета като бул. “Пейо Яворов” и бул. “Драган Цанков”, които разсичат парка.

Прословутото виенско колело бе заложено в друг проект, попаднал по-назад в класацията на журито.

В Борисовата градина няма да се строи, обеща Лорита Радева, шефка на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет (СОС). Тя настоява и за специален режим на достъп на колите в парка, за да не няма риск за разхождащите се деца. Според Радева трябвало да се обнови и къпалнята “Мария Луиза”. Проф. Добрев припомни, че преди години на сцената на летния театър имаше много концерти и дори можеше да се гледа кино.

Журито е дало указания за промени в концепцията – да се изготви стратегия за сигурността в парка, да се ограничи изграждането на паркинги само в периферията на градината, и то най-вече под земята, както и да се изградят велоалеи, които да свързват отделните части на парка.

Проектът ще бъде обсъден на заседанието на СОС, след това предстои изработване на техническо задание за подробен устройствен план, който ще бъде качен на сайта на направление “Архитектура и градоустройство” за обсъждане.

По време на този процес е възможно някои от идеите на проектантския екип да отпаднат, както и да се добавят забележките, направени от журито.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.