Радиацията от Чернобил - пълна заблуда

Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил, заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Няма място за притеснения във връзка с пожара в Украйна. Наблюдаваме го от два дни и искам дажа, че: първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност.

Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване. Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече - националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България. Всички национални системи на Румъния, на Молдова, също не предупреждават за такава опасност. И накрая - Европейската система за мониторинг на радиацонния гама-фон също не съобщава за подобни проблем. Така че, слухът, който е тръгнал, е неоснователен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини