Местан: ДПС осъжда остро палежа на параклиса „Св. Георги” край Сопот

"ДПС осъжда остро палежа на параклиса „Св. Георги” край гр. Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост. Ние в ДПС сме еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите". Това се посочва в декларация на лидера на ДПС Лютви Местан по повод вандалското посегателство срещу параклиса „Св. Георги” край град Сопот, съобщиха от пресцентъра на партията.

„ДПС изразява искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях. Особено осъдителен е този вандалски акт, защото явно той цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество. Същевременно споделяме позицията на кмета на гр. Сопот Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите”, се посочва още в декларацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини