Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Рибари ще стават туроператори Турски сафрид по 7 лв. килото заля пазара

Вебер ще спира „Северен поток 2”

Нова партия ще агитира за „оставане” в ЕС

Вигенин припомни: За Ципрас през 2011-та референдумът беше бягство от отговорност

В Гърция конструктивният диалог е изместен от емоции и безсмислено надприказване. Страната е в ситуация, в която няма как да се намери решение на проблема, заяви пред БНР депутатът от БСП– Лява България и член на Президиума на ПЕС Кристиан Вигенин.

„Този референдум ще отчете мнението на гръцките граждани, но възможността проблемът, пред който е изправена Гърция, да бъде решен само от гръцките граждани и правителство не съществува. Каквото и да се случи в неделя, от понеделник пак трябва да има преговори, пак трябва да има компромиси. Защото в днешния глобален свят, в рамките на глобалната финансова система, която имаме и при ситуацията, в която в момента е Гърция, не може да се извади сама от такава криза“, допълни Вигенин.

Според него ограниченията, които бяха наложени на Гърция с началото на спасителните програми, са довели до задълбочаване на кризата и от ПЕС са отправили своите критики в тази посока.

Европейският съюз трябва да се опита да стимулира гръцката икономика, смята Вигенин. Той припомни и един факт от 2011-та година:

Тогавашното социалистическо правителство на Папандреу, което преговаряше по първата програма, в един момент видя, че на Гърция се налагат условия, които са неприемливи икономически и политически. Тогава, за изненада на всички, обяви, че ще предизвика референдум. Реакцията беше много остра, включително в самата Гърция, но и от партньорите. Тогава той се отказа от този референдум. Има едно емблематично изказване на Ципрас в онзи период, в което казва, че не може подобни решения да се стоварват на гърба на гръцките граждани, че това е бягство от отговорност на правителството. Виждаме, обаче, че политическата среда в Гърция е такава, че референдумът се оказва единственото решение на сегашното правителство.

Това, което днес е Гърция, не може да бъде повод за гордост нито от страна на институциите, нито от страна на гръцкото правителство, смята Вигенин:

Разчитам от понеделник на повече разум, на повече реализъм и на стремеж на първо място и преди всичко да се помисли за гражданите на Гърция, защото те имат най-малка вина, както за неразумната финансово-икономическа политика в предишните години, така и за резултатите от наложените от институциите ограничения в последните години.

Според депутатът въпреки настоящата криза, България трябва да се подготвя за членство в Еврозоната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.