Деца фантоми пълнят списъците с ученици в малките населени места

Учебната година приключи преди броени дни. Но има и ученици, за които тя изобщо не е започвала. Училището в село Гложене се посещава от десетина деца, но за сметка на това има 8 учители, разкри "Нова телевизия".

Преди няколко години класните стаи са били пълни с до 150 деца. И сега необходимият минимум за съществуване на училището е спазен. Поне по документи, но... децата ги няма.

И училището в село Голям Извор е празно. По списък има 40 ученици, за които се грижат трима мултифинкционални учители.

Според заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева в закриването на едно училище в малко населено място или град кметовете по места виждат уронване на престижа.

Борбата за оцеляване на родните учители не е само в селата. В Професионалната гимназия по строителство "Баньо Маринов" в Тетевен, записаните за учебната 2014- 2015 г. ученици са 141. 38 от тях учат задочно. През 2009 г., със закриването на Оздравителното училище в Тетевен, персоналът и част от учениците са прехвърлени в тази гимназия. Само че шест години по-късно бройката на учениците вместо да расте, намалява - за сметка на персонала, който се е удвоил.

За гимназията и общежитието към нея държавата плаща близо 400 хиляди лева годишна субсидия.

За учебната 2014-2015 г. са констатирани само 39 фиктивни ученици за цялата страна. Защото, според експертите, доказването на „мъртви души” е изключително трудно. Трудно е да се докаже и къде отиват държавните и общинските пари за издръжката на децата-фантоми.

От МОН признават, че тези плащания са „наливане на пари в пясъка”.

От скоро на сайта на ведомството очакват сигнали за „мъртви души” в училищата. Секцията „Фиктивно записани ученици” е част от мерките срещу източването на бюджетите за образование по места. Остава и тези, които могат да сигнализират, да намерят мотив. Защото истината ще доведе до съкращения…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини