На море в Албания Страната впечатлява с безкрайни плажове, вкусна кухня и ниски цени

Троян гостува на Банско

Москва прогнозира „междузвездни войни“ след появата на военнокосмически сили на САЩ

Ариана Гранде се сгоди

Задържаха бежанци на Кулата, укрити в ТИР с дини

Мъж бутна с колата си 16-годишна в Созопол, плю и удря с юмруци пострадалата и майка й

Роби Уилямс за средния пръст: Блокирах

Разкриха британец присвоил две коли, платформа и ремарке Стойността на задигнатите возила е 28 000 лева

Криминалисти разследват дързък грабеж Потърпевшият е в болница с порезни рани по главата

Мая Манолова: Ще стоя до протестиращите майки докрай

Откриха трупа на удавен полски моряк край Свищов

Георги Свиленски: Липсва доверие в държавата

Дебатите по вота на недоверие – на 26 юни, гласуването – на 29 юни

Нов метод за безкръвно премахване на камъни в бъбреците въведе УМБАЛ Бургас Миниатюрна камера стига до труднодостъпни бъбречни пространства

Как завършва сексът с надуваема кукла?

Кунева: Въвеждането на антикорупционни мерки ще става и със сила, ако е необходимо

Антикорупционните закон ще засегне всички политици и ще навлезе в личното ни пространство, но това е необходимо, за да върнем доверието на гражданите. Това заяви, в рамките на инициативата “Европейски дебати”, чието издание днес е посветено на борбата с корупцията, вицепремиерът Меглена Кунева, пише БГНЕС.

На конференцията присъстват председателят на ГРЕКО Марин Мърчела и директорът на полското антикорупционно бюро Павел Войтуник. Да, този закон ще засегне всички нас – лицата, заемащи висши публични длъжности. Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи, заяви при откриването Кунева.

Тя призова депутатите да не се страхуват от това и да не се подадат на изкушението да смекчат закона. По думите й, служителите по високите етажи на властта често губят чувството за мярка и приличие. Ние имаме критична нужда от почтеност и честност при изпълнението на задачите, с които сме натоварени, подчерта вицепремиерът. Хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция, каза още тя. Кунева беше категорична, че политическата класа в страната трябва да мине през подобно пречистване и изкарване всичко на светло, ако иска да върне доверието на гражданите. Не мисля, че можем да живеем повече като общество, разделено на граждани и властимащи. Знам, че народните представители разбират добре това, кaтегорична бе Кунева.

Кунева каза още, че сред предстоящите задачи, освен приемането на закона, са назначаването на служители и изборът на председател на новото Национално бюро за предотвратяване на корупцията, който да е напълно независим.

Антикорупционната политика ще има успех и когато има по-решителни резултати по отношение на наказателната част и разследването на корупционните престъпления. Очаквам полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите да припознаят ключовата си роля, каза още Кунева. Тя добави, че въвеждането на ефективни антикорупционни политики, ще се случва и със сила, където това е необходимо, и подчерта, че Националният съвет по антикорупционни политики към МС ще има ключова роля в този процес, уточниха от ДБГ.

Кунева съобщи, че първото заседание на Съвета, който тя председателства, ще се проведе още следващата седмица. Вицепремиерът посочи, че целта на днешната конференция е да се чуе опитът на други страни като Полша и Хърватия, които показват високи резултати в борбата с корупцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.