Еврокомисията: Гласуване с "не" няма да подобри позициите на Атина в преговорите

Гласуване с "не" на предстоящия референдум в Гърция няма да подобри позициите на страната в преговорите й с международните кредитори, както твърди гръцкото правителство.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровски пред германското издание "Ди Велт", пише БГНЕС.

"Грешно е да се смята, че отговорът "не" ще засили позициите на Гърция по преговорите. Обратното е вярно", каза Домбровски, който също е и комисар на ЕС за въпросите на еврото и социалния диалог.

Според него ситуацията в Гърция в момента е значително по-лоша в сравнение с миналата седмица, след като премиерът Алексис Ципрас взе изненадващото решение да проведе референдум по въпроса с условията на кредиторите в замяна на нови средства.

Домбровски коментира и въпроса, който гръцкото правителство ще зададе в неделя, като според комисаря той е "нито фактически, нито правно правилен". "Независимо от това гърците ще изпратят сигнал до останалата част на Европа", добави той.

Пред изданието Домбровски каза също, че дори и преговорите между Атина и кредиторите да бъдат възстановени, "ще отнеме няколко седмици, за да започне третата спасителна програма. Основният фактор на несигурност тук е дали ще можем да се разберем политически".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят