Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Канят по телефона кандидат-студенти за записване във ВТУ

Издирват по телефона и чрез имейли кандидати във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, за да ги запишат за студенти. Акцията „Стани студент по първото си желание. Сега!“ ще продължи от 6 до 12 юли. Поканите към мераклиите да се обучават по първата посочена от тях специалност ще са за дисциплини, където броят на местата е повече от кандидатите. 170 желаещи за висше образование вече са записани по новата програма „Освободи лятото“. Тя предвижда прием на студенти само по документи, без изпит, като се ползват резултатите от матурите.

„Времената, в които студентите напираха за университета, отминаха. Сега ние сме тези, които трябва да бъдем активни. Конкурираме се с висшите училища от цяла Европа“, коментира ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов.

„Право“, „Туризъм“, „Английски език с втори чужд език“, „Психология“ и „Педагогика“ са най-желаните специалности във великотърновската Алма Матер. Най-слаб е интересът към „Теология и социално служение“, „Русистика“, „История с философия“ и „Български език и руски език“. Проф. Бонджолов посочи, че ще има преструктуриране на тези специалности, за да станат по-атрактивни.

Проф.Бонджолов апелира за държавна подкрепа за реализацията на студентите на трудовия пазар. Той предлага да се приложи модел, който се доказал като успешен в Гърция. „Преди няколко години държавните институции там обявиха от колко учители ще се нуждаят през идните 4 г и с какви заплати ще са. Това предизвика голям интерес към педагогическите специалности“, разказа проф. Бонджолов.

Според него, подобна практика тук ще улесни студентите, много от които търсят работа в чужбина. Така университетите също ще знаят какви специалисти да обучават. Кандидат-студентите във ВТУ са малко над 2600 или с 500 по-малко от миналата година. В университета създават Център за кандидат-студентска кампания иреклама, който целогодишно ще работи за привличане на желаещи да учат във ВТУ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.