Василева: Няма повишена радиация, хората да бъдат спокойни

Съгласно данните, които непрекъснато получаваме в автоматичен режим в Националната система за наблюдение, няма промяна в радиационния фон на територията на България. Нека да бъдат спокойни гражданите и да не се притесняват.

Това заяви министърът на околната сред и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Ивелина Василева коментира, че техниката до такава степен е напреднала, че получаваната информация непрекъснато в реално време, както за територията на страната, така и за други държави, не показва никакви превишения на стандартните норми.

"Нямаме никакви индикации да има опасност тези показатели да се променят през следващите дни. Не би трябвало да има притеснения от какъвто и да е било характер", категорична бе Василева.

Екоминистърът съобщи, че Агенцията по ядрено регулиране е изискала официална информация от украинската страна, такава е предоставена и няма опасност от радиация. "Самите хора имат достъп чрез интернет и могат да видят каква е радиационната обстановка в страната", добави Василева.

На въпрос дали екоминистерството е направило собствено разследване как се вдигна целия шум и трябва ли да има санкции за разпространяване на подобна невярна информация Василева отговори, че притеснението почива на страховете на хората и това, което се е случвало преди години. "Тревожно е това, че се създава излишна паника и страхове в хората. Не трябва по този начин да се използват възможностите на съвременните комуникации", призова Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини