Франция отказа убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж

Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, тъй като ситуацията му не представлява "непосредствена опасност". Това съобщават от Елисейския дворец, цитирани от АФП.

Решението на президентството идва в отговор на писмо, публикувано от Асанж във френския в. "Монд", в което моли президента Франсоа Оланд да му предостави убежище, тъй като животът му е застрашен.

"Г-н Оланд, моля ви, приемете ме, животът ми е в опасност", се казва в текста на писмото, публикувано от френския в. "Монд".

Молбата на Асанж идва, след като френското правителство даде знак, че това може да стане, след като бяха публикувани разкритията, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала висшестоящи френски държавници, съобщава руският телевизионен канал RT, цитиран от БГНЕС.

В писмото си, публикувано на страниците на "Монд", Асанж казва още, че е жертва на преследване от американското правителство заради разкритията на сайта му за нарушения на човешките права и други спорни практики от страна на Вашингтон.

"Заради простия факт, че публикувам информация, засягаща обществения интерес, която "Уикилийкс" получава от информатори, аз съм преследван за шпионаж, конспирация, кражба или компрометиране на секретна американска правителствена информация и компютърни нарушения, рискувайки затвор и дори по-лошо", се казва в текста на Асанж, цитиран от RT.

Той допълва още, че по всяка вероятност Еквадор е спасил живота му като му е осигурил убежище в своето посолство в Лондон, което го защитава от екстрадиране.

Активистът е прекарал вече близо три години в посолството, където се намира от юни 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят