5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Порошенко и Зеленски си разменяха въпроси и обвинения на дебат в Киев

Вучич организира митинг в своя подкрепа

Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа“

Президентът Росен Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, предаде „Фокус”.

Държавният глава заяви в словото си, че Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност. „Балкани, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие”, каза още президентът. .

„Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави Росен Плевнелиев.

Според него сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. „Всяка една страна, всяка нация в региона може и трябва да допринесе за нашата цел – мирни, демократични и проспериращи Балкани. ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна”, каза още президентът и обясни, че ЕС е двигателят на регионалното сътрудничество.

По думите на Плевнелиев Балканите все още са уязвими на външно влияние, а прогресът, постигнат до тук не е гарантиран. „Трябва да го пазим и доказваме. Най-добрият начин да продължим е чрез по-добро сътрудничество, по-добра интеграция и връзки“, каза президентът и допълни, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейското семейство.

Плевнелиев бе категоричен, че кризите не се преодоляват само с наливане на пари, а с отговорни действия на политици, които правят реформи, гарантиращи стабилност. Той напомни, че стабилността води след себе си инвестиции, развитие и растеж. „Много ни се иска гърците да предприемат смели действия за реформи, това да доведе до стабилност и оттам икономиката и нацията да тръгнат напред”, коментира държавният глава.

„Кризи е имало и ще има. Наша задача е да разбираме приятелите ни и добри съседи в Гърция. Да помогнем по всякакъв възможен начин да бъде намерено решение. На гърците им е тежко, ние трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната болка и тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото се може по-бързо”, допълни президентът.

Според него по-нататъшната интеграция в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността.

„За да подсигурим нашата стабилност, сигурност и просперитет не е достатъчно да се присъединим към съществуващите евроатлантически структури. Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво. Заедно ние представляваме нововъзникващи пазари на 12 страни и 150 млн. души”, отбеляза държавният глава.

Той припомни, че на първи юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ). „По време на нашето председателство ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на структурата. Ще съсредоточим усилията си в три приоритета: изграждането на енергийна и транспортна инфраструктура, укрепването на демократичните устои и сигурността и справянето със засиления бежански поток към региона, каза президентът Плевнелиев.

Според него страните от региона само обединени могат да гарантират стабилността и развитието, защото без стабилност няма развитие. „Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността. Заедно можем да се борим срещу тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността. Само чрез обединение, уважение към закона и политика на ценностите ще бъдем способни да продължим. Днес, повече от всякога се трябва да подкрепим европейския проект и да се гордеем, че сме европейци”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.