Пробация за съдебен изпълнител от Търговище

Частният съдебен изпълнител Стойко Аспарухов от Търговище е осъден на пробация след сключено споразумение с прокуратурата. То е одобрено от Районния съд в Шумен, съобщи Александър Добрев от Районна прокуратура в Търговище.

Според споразумението съдебният изпълнител трябва да има задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител в продължение на половин година.

Аспарухов е осъден заради изготвени през 2011 г. от него протоколи с невярно съдържание, в които удостоверил, че имоти са конфискувани в 1/2 от държавата, а останалата е на съпругата на осъден за ДДС измама. На практика имотите са отнети с присъди изцяло, припомни Добрев. После съдебният изпълнител изготвил постановление за възлагане на 1/2 части от тези имоти на фирма от Варна. Прехвърлянията са заведени в Службата по вписвания към Районния съд в Търговище, като цените на различните имоти са записани от 301 лв. до 2 200 лв., общо за отделните партиди към 6 600 лв. Според прокуратурата цените са занижени значително.

Престъпленията са извършени през юни-септември 2011г. и касаят гараж, пасище, лозе и 3 ниви, които са отнети в полза на държавата по две дела от 2007 и 2008г. срещу Мустафа Идаетов. Той получи 5-годишна присъда за ДДС аферата за 1,2 млн. лв. Последва иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. На практика по присъдата срещу него и последвалия иск беше отнето цялото му имущество. В последствие започнаха всевъзможни операции за прехвърляне на имотите на други лица, за да бъдат спасени от изземване.

Със споразумението между прокуратурата и Аспарухов се прекратява наказателното производство срещу него. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони