Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Кандидат-президент в Турция дари по 500 турски лири на своите съперници за предизборната им кампания

Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Съдът отстрани от длъжност кметицата на “Младост” Иванчева и заместничката й Петрова Опитала да уволни заместника си Русев, след като свидетелствал срещу нея

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Задържаха трима мъже, опитали се да избягат на столични полицаи с краден джип

Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие – че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

Близнашки сподели своята позиция по време на заседание на комисията, на което трябва да бъдат изслушани мненията на университетски преподаватели и неправителствени организации. Комисията за промени в конституцията изслуша представители на съдебната власт, прокуратурата и други.

“Подлагал съм на много сериозна критика това решение на Конституционния съд, смятам го за принципно погрешно, но то е факт. Една от критиките ми беше, че депутатите проспаха цели шест месеца, за да се преразгледа това тълкувателно решение. Не беше направено и оттук нататък крайният резултат от тази инициатива може да се оспори пред Конституционния съд”, каза Георги Близнашки.

Той заяви принципна подкрепа за идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет и го нарече “стъпка в правилната посока”. Абсурдна е обаче идеята министърът на правосъдието да участва в двете камари на ВСС. Той е политическо лице и няма място там, категоричен бе Близнашки. “Раждат се много свежи идеи – последната е да се подслушват адвокатите. Изненадвам се, че министърът не го е предложил вече”, каза иронично Близнашки и обяви, че твърдо трябва да кажем “не” на подобни внушения. Категорично “против” се обяви Близнашки и срещу явното гласуване на членовете на ВСС. “Анонимността на волеизявата е гаранцията за свободно и независимо поведение. Това е абсурдна идея, никакъв имунитет не може да помогне в случая”, подчерта бившият служебен премиер.

Той отправи тежки критики към служебния министър на образованието в неговия мандат Румяна Коларова, която в момента е съветник на Росен Плевнелиев и се е обявила “за” явното гласуване. Според Близнашки тази позиция говори за “въпиюща некомпетентност”. Тази реформа ще бъде разгром за съдебната власт и много трудно ще се преодолеят щетите от нея, завърши той.

“Ясно и безспорно е, че съдебната реформа е необходима на гражданите. Трябва ли да има конституционни промени – категорично да”, каза омбудсманът Константин Пенчев по време на дискусията. “Мракобесното решение №3 от 2003 беше взето тогава, когато се правеха плахи опити за реформа в съдебната власт и тогава да се говори, че съдебната власт е корумпирана, беше ерес”, каза още Пенчев.

Според преподавателя по конституционно право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Евгени Танчев, законопроектът за промяна в конституцията може да се приеме от това Народно събрание и няма нужда да се свиква Велико Народно събрание. Според проф. Танчев това не важи например за въвеждането на задължително гласуване, което според него може да се случи само от Велико Народно събрание.

По отношение на структурата на Висшия съдебен съвет той посочи, че сега е моментът да се въведе в конституцията текст, според който членовете на ВСС да се избират с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство. За това от години ни съветват редица международни организации, но винаги се оправдаваме с конституцията, подчерта професорът. По отношение на явното гласуване на членовете на ВСС той подчерта, че това може да се въведе само ако се предвиди в законопроекта и функционален имунитет за членовете на съвета.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.