Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Бургас отново има зоопарк с лемури и камили Любимецът на децата от миналото - Пешо маймуната, е препариран

Кола пламна на Четвърти километър в София Пожарът стана в час пик, което причини огромно задръстване

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно 3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Историята на паническия слух: Как пламна фитилът на „радиацията от Чернобил“

Няколко местни сайта и форуми в социалните мрежи създадоха измислена паника за идващ радиационен облак към Варна.

В четвъртък следобед започнаха да излизат съобщения, че заради пожар в украинския град Чернобил към родното Черноморие се движи облак съдържащ радиоактивни елементи. Местен сайт дори обяви точен час, в който облакът ще надвисне над Варна.

В коментарите под публикациите читатели споделяха „потвърдена“ информация, че военни, полицаии и държавни служители били предупредени за идващата „опасност“. Очевидно на пишещите не им правеше впечатление, че в самите публикации бе уточнено, че става дума за запалена гора на 20-30 км от авариралата през 1986 година и затворена с бетонен саркофаг АЕЦ в Чернобил. Там също беше написано, че пожарът е възникнал в понеделник и е потушен във вторник, както и мнение на български метеоролози, които обясняват как дори и ако се приеме, че има някакъв облак, то въздушните течения са такива, че няма как да достигне България.

За разсейване на паниката не помогнаха и хората, опитващи се да обяснят в същите тези форуми, че няма как да има радиация в България при положение, че няма в Русия. Потребителите напомниха, че с оглед на влошените руско-украински отношения Кремъл и за минута не би се забавил да обяви, че Украйна не може да контролира ядрените си съоръжения. Прилагаха се публикации от руски медии, от които става ясно, че радиационния фон в градовете около Чернобил (който се намира на границата с Русия) се мери на всеки час още от понеделник и няма отклонения. Нямаше ефект и припомнянето, че разстоянието между Чернобил и Варна е 1000 километра, а за да достигне до морската столица облакът трябва преди това да премине през Молдова и Румъния, които нищо не съобщават за възможна опасност.

Но медийно-социалното колело се беше завъртяло и паниката се пренесе на дежурните телефони на община и областна управа, откъдето търпеливо обясняваха, че няма никакви данни за някаква опасност.

Майки превантивно прибираха децата си от детските площадки, а из блоковете се водеха оживени разговори, предимно между пенсионери, преживели оригиналната чернобилска криза.

Междувременно във форумите започнаха да се сипят съвети за миене на продукти, затваряне на прозорци (сякаш това би спряло радиация бел. ред.), пиене на йод и пренощуване в избени помещения. Не бяха пропуснати и конспиративните теории за прикривана заплаха за населението, като дори се стигна до свидетелства за ята радиоактивни мушички, кръжащи над Варна.

„Информацията“ започна да се препечатва и в други сайтове, което накара държавните служби да влязат в обяснителен режим. Агенция за ядрено регулиране, БЧК, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и всички възможни институции бяха единодушни, че опасност няма и не може да има, следствие на този горски пожар. Но отговорът в социалните мрежи беше: „Абе те и през 1986 година ни обясняваха, че няма нищо…“.

Коментатор в една от социалните мрежи обобщи ситуацията така: „30 години развитие на технологиите, свободен и незабавен достъп до всевъзможни информационни източници, а се държим като през 1986 година“.

Извън виртуалния свят по улиците на Варна нямаше никаква следа от паника, вечерта приморските алеи и заведения бяха обичайно оживени, а в петък сутринта пълния плаж даде отговор на въпроса, какво в действителност се случва.

В петък стана ясно, че пожар е избухнал вътре в действащата атомната електроцентрала Палюел в Северна Франция. Електроцентралата е втората най-голяма във Франция и седмата в света, но паника в британските медии няма. Епизодични и кратки съобщения показват, че пожарът е възникнал в четвъртък вечерта и е бил потушен в петък сутринта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.