Най-куриозните стадиони в света

Всякакви чудатости има по света. И футболните стадиони не са изключение. Колкото повече се развива техниката, толкова повече лети и въображението на дизайнерите. Не се чудете, ако някой ден отидете на мач и на път за мястото си влезете в устата на крокодил или гигантска змия.

1. Феновете на отбора „Ендум Марсей Каталанс“ могат да гледат любимците си директно от спалнята или тоалетната. Дори да изпият по няколко бири у дома, не е необходимо да мислят за прибирането. Мястото на арената е на пет метра от балкона.

2. „Тимсах Арена“ ще е новият стадион на турския „Бурсаспор“. Би трябвало да е готов до края на годината. Феновете ще влизат през огромната паст на крокодил, който с опашката си обгръща арената и съставя корпуса.


3. „Уорлд Геймс Стеймиъм“ е домът на националния отбор на Тайван в град Каохсиунг. Корпусът му прилича на огромна змия. Освен че е може би най-интересният в целия свят, то този стадион е и най-екологично чистият. Покривът на стадиона е направен от 8844 соларни елемента, които годишно произвеждат 1,14 милиона киловатчаса електричество. Цялата конструкция е от рециклируеми сурови материали. Това е единственият стадион в света, който се „храни“ само от слънчева енергия.

4. Това пък е единственият стадион, обиколен от две старинни забележителности - замъка Камерленго и кулата св. Марко в град Трогир, Хърватия. Между тях е теренът на аматьорски местен отбор, който прекрати съществуването си през 2007 година заради безпаричие.

5. Ето и един плуващ стадион. Нарича се „Марина Бей“ и се намира в Сингапур. Платформата във водата е дълга 120 метра и е 83 метра широка. Може да „носи“ 1070 тона - теглото на около 9000 души. На него се играят само демонстративни мачове.


6. Казват, че руските архитекти, които са направи стадион „Мабато“, са изпили много водка преди това. Странната арена събира 59 000 души, намира се в град Мафикенг (Южна Африка) и е построена по време на апартейда - през 1981 година.


7. Стадион „Естадио Ернандес Силес“ се намира точно в центъра на боливийската столица Ла Пас. С надморска височина от 3637 метра това е най-високо позиционираната голяма арена в света. Мнозина футболисти се затрудняват да играят там заради разредения въздух. Според разпоредбите на ФИФА максимално позволената надморска височина е 2500 м. Но след протест на Боливия през 2007-а стадионът получи специално позволение да приема мачове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят