Комисия ще следи професорите плагиати

Апелативна комисия към Министерството на образованието и науката ще следи за плагиатите в научните среди. Това предвиждат промени в Закона за развитие на академичния състав, които образователното ведомство подготвя, съобщи във Варна зам.-министъра на образованието проф. Николай Денков.

В закона ще залегне цял раздел свързан с контрола върху плагиатството и фалшифицирането на научни данни. Проф. Денков подчерта, че първото ниво на защита ще бъдат самите университети. "И по международните стандарти проверката се извършва първо във ВУЗ-а , който ако държи на авторитета и реномето си, ще реши проблема. Ако това не става, въпросът ще се разглежда от Апелативна комисия към МОН", обясни зам.-митнистърът. Професорът уточни, че въпросната комисия ще разглежда всеки спорен случай и ще признава или не съответното научно постижение, дисертация и др. По думите на зам.-министъра принципът за хващане на плагиатството не е толкова труден, защото има утвърдени международни софтуерни стандарти, но по-важно ще се случва след това.

Проф. Денков бе във Варна за да представи приоритетите на новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 ". Стана ясно, че по нея вече има отворени 8 процедури, като три от тях насочени към висшето образование - за поддържане на рейтинговата система, студентски практики и студентски стипендии.

"Общия размер от 1.37 млрд. лева на новата програма са много пари от една страна, но ако ги разпределим за период от 7 години и ако ги сравним с общия бюджет за образование в страната, са само 10 % от него", каза проф.Денков. За това ведомството се фокусирало върху квалификацията на учителите и практиките на студентите. Предвижда се по програмата да повишат способностите всички български учители, а около 50 000 студенти да преминат практики в следващите 3 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование