Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Комисия ще следи професорите плагиати

Апелативна комисия към Министерството на образованието и науката ще следи за плагиатите в научните среди. Това предвиждат промени в Закона за развитие на академичния състав, които образователното ведомство подготвя, съобщи във Варна зам.-министъра на образованието проф. Николай Денков.

В закона ще залегне цял раздел свързан с контрола върху плагиатството и фалшифицирането на научни данни. Проф. Денков подчерта, че първото ниво на защита ще бъдат самите университети. „И по международните стандарти проверката се извършва първо във ВУЗ-а , който ако държи на авторитета и реномето си, ще реши проблема. Ако това не става, въпросът ще се разглежда от Апелативна комисия към МОН“, обясни зам.-митнистърът. Професорът уточни, че въпросната комисия ще разглежда всеки спорен случай и ще признава или не съответното научно постижение, дисертация и др. По думите на зам.-министъра принципът за хващане на плагиатството не е толкова труден, защото има утвърдени международни софтуерни стандарти, но по-важно ще се случва след това.

Проф. Денков бе във Варна за да представи приоритетите на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 „. Стана ясно, че по нея вече има отворени 8 процедури, като три от тях насочени към висшето образование – за поддържане на рейтинговата система, студентски практики и студентски стипендии.

„Общия размер от 1.37 млрд. лева на новата програма са много пари от една страна, но ако ги разпределим за период от 7 години и ако ги сравним с общия бюджет за образование в страната, са само 10 % от него“, каза проф.Денков. За това ведомството се фокусирало върху квалификацията на учителите и практиките на студентите. Предвижда се по програмата да повишат способностите всички български учители, а около 50 000 студенти да преминат практики в следващите 3 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.