На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Комисия ще следи професорите плагиати

Апелативна комисия към Министерството на образованието и науката ще следи за плагиатите в научните среди. Това предвиждат промени в Закона за развитие на академичния състав, които образователното ведомство подготвя, съобщи във Варна зам.-министъра на образованието проф. Николай Денков.

В закона ще залегне цял раздел свързан с контрола върху плагиатството и фалшифицирането на научни данни. Проф. Денков подчерта, че първото ниво на защита ще бъдат самите университети. „И по международните стандарти проверката се извършва първо във ВУЗ-а , който ако държи на авторитета и реномето си, ще реши проблема. Ако това не става, въпросът ще се разглежда от Апелативна комисия към МОН“, обясни зам.-митнистърът. Професорът уточни, че въпросната комисия ще разглежда всеки спорен случай и ще признава или не съответното научно постижение, дисертация и др. По думите на зам.-министъра принципът за хващане на плагиатството не е толкова труден, защото има утвърдени международни софтуерни стандарти, но по-важно ще се случва след това.

Проф. Денков бе във Варна за да представи приоритетите на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 „. Стана ясно, че по нея вече има отворени 8 процедури, като три от тях насочени към висшето образование – за поддържане на рейтинговата система, студентски практики и студентски стипендии.

„Общия размер от 1.37 млрд. лева на новата програма са много пари от една страна, но ако ги разпределим за период от 7 години и ако ги сравним с общия бюджет за образование в страната, са само 10 % от него“, каза проф.Денков. За това ведомството се фокусирало върху квалификацията на учителите и практиките на студентите. Предвижда се по програмата да повишат способностите всички български учители, а около 50 000 студенти да преминат практики в следващите 3 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.