Разбиха схема за данъчни измами във Варна

Схема за данъчни измами, включваща десет търговски дружества и счетоводна кантора, разби варненската икономическа полиция.

В схемата е била изградена стройна система, която е контролирала десетте фирми, обслужвани от една и съща счетоводна кантора, с роля на "липсващи търговци" и "буфери". Дружествата са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки със стоки, услуги, електрически материали и строително-монтажни дейности и са подавали справки - декларации по ДДС с неверни данни.

Последната фирма участваща в схемата с ролята на "брокер", която е усвоявала акумулирания данъчен кредит, е била реален търговец на строителни и електрически материали. Щетата за бюджета надхвърля 250 000 лева.

В рамките на четвъртък и петък полицаите са претърсили счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили, на лицата съпричастни с престъпната дейност. Според полицията са иззети компютърни конфигурации, данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения, чрез които се е осъществявала престъпната дейност през периода 01.02.2014г. до 30.09.2014г.

В рамките на операцията са арестувани мъж и жена от Варна, но от полицията отказват да съобщят към коя от множеството фирми в схемата са съпричастни. Окръжна прокуратура Варна е образувала досъбедно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини