На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Най-добре пазената тайна в Европа: Будапеща

Оставете другите да се блъскат в тълпата под небето на Тоскана.

Или да се съревновават с туристите в Барселона в опит да открият поне един прав ъгъл в творенията на Гауди.

Ако сте решили да прекарате няколко незабравими летни дни на място в Европа, което едновременно предлага богата история, впечатляваща архитектура, среднощен блясък, крайбрежна романтика и куп други изненади, заповядайте в Будапеща!

Вероятно защото зад всеки ъгъл дебне по едно малко съкровище, преди няколко десетилетия унгарската столица често е наричана “най-добре пазената тайна в Европа” – определение, което се е пришивало и на румънския град Букурещ, но за него друг път.

Днес тайната “Будапеща” изглежда разкрита. Или почти разкрита.

Щипка “имперска аристократичност”

Ако идвате от Париж, ще се объркате, че сте в Москва.

Идвате ли от Москва обаче, ще си помислите, че сте в Париж.
И двете сравнения са оправдани. Донякъде.

“Разсечена” на две от пълноводните води на Дунав Будапеща (състояща се от Буда и Пеща) респектира с имперска аристократичност. През деня.

А през нощта към целия архитектурен блясък се прибавя сиянието на хиляди мъждукащи светлини – едните кичат величествените сгради покрай двата бряга на реката, а другите – внушителните мостове над нея.

И на светло, и на тъмно е задължително да направите едно – да се качите на Цитаделата, откъдето окото може да изучи Будапеща в пълния й блясък. От едната страна на Дунава се извисява замъкът Буда, който е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, понеже е разрушаван и възстановяван на няколко пъти.

А от другата страна – в Пеща, се шири унгарският парламент, в който вероятно ще замечтаете да заработите. Понеже е най-голямата сграда в страната – общо 268 метра дължина, 123 метра широчина и 96 метра височина са покрити с невероятна фасада.

Окото отново бяга към Буда, за да се наслади на Рибарския бастион и на Катедралата Матиас. Те лесно могат да бъдат описани с една дума – величествени.

Не само защото изящните им архитектурни елементи засияват под светлините на града, но и понеже качи ли се на тях, човек се чувства някак си могъщ – с преимуществото да вижда от високо Дунав, парламента и прекрасната Пеща.

На един мост разстояние

Дунав всъщност не е разделителна линия в сърцето на града, а възможност за още едно приятно изживяване. Даже няколко екстра изживявания – разходка с корабче като по парижката Сена, романтична среща или пък купон до зори край реката, както и незабравима емоция да видиш окъпаните в светлини мостове, “пеещите” води под които сякаш те приканват “да се изкачиш над тях”.

Най-внушителен остава Верижният мост, който е и първата “връзка” между Буда и Пеща. Всяка част от него е произведена в Англия, откъдето е доставена в Унгария. Не пропускайте да се разходите по Верижния мост преди срещата с другата част на столицата.

В Пеща можете за миг да отдъхнете от величието, за да се насладите на по-модерни градски решения. Тук е търговска част на Будапеща, която се редува с градинки, фонтани, китни ресторантчета край реката…

Задава се площадче – отляво има оркестър, отдясно танцуващи двойки. Почти утопично!

Малки скрити съкровища

Потопите ли се в Будапеща, ще имате чувството, че от всеки ъгъл изникват малки изненади – съкровища, които чакат да бъдат разкрити. Най-голямата базилика в Унгария – Св. Стефан, където от 96 метра височина още веднъж можете да се полюбувате на красотите на града. Най-голямата синагога в Европа. Най-внушителният площад – на героите, заграден с музеи и изложбени зали. Остров Маргарит в средата на Дунава, който е под прикритие от зеленина и паркове. И още, и още.

Уморите ли се, спрете за сладолед или седнете на по бира! Или просто седнете край реката, за да съзерцавате как се вълнува.

Има и още една изненада, която сякаш е добре пазена в тайна – в Будапеща буквално врят множество минерални извори. 37 градуса на открито дори и през зимата – как ви се струва, а?

Не вярвате?! Заповядайте! Проучете!

Сигурно има още много тайни за разкриване в Будапеща! И всеки може да намери свое съкровище.

А може би едно от тях е, че и Виена, и Прага са на една ръка разстояние.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.