Военни кораби на САЩ, плаващи до спорните острови в Южнокитайско море, разгневиха Китай

Православните християни честват Свети дух

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Патриотите – вътре, вън или все едно къде

Патриотичният фронт го играе нещо като българска СИРИЗА. Патриотите са защитници на унизените и оскърбените, ГЕРБ е омразната Тройка. А Валери Симеонов и Красимир Каракачанов мотаят и блъфират досущ като Ципрас и Варуфакис.

По мащаб и значимост обаче това подобие на гръцката трагикомедия е най-много водевил. Защото патриотите нямат външен враг, а са част от една управленска коалиция, която винаги могат да напуснат, ако наистина искат. Защото не се борят за милиарди, без които ще спре животът в страната, а да не скочи токът за бита с 2%. А, да, борят се още срещу 124 незаконни ромски колиби в Гърмен и за няколко десетки километра ограда по границата с Турция срещу бежанците.

Не че Патриотичният фронт няма и значими и съвсем искрени намерения. Като да спре търговията с гласове и далаверите в енергетиката. Не липсва и желание за сериозен подход по тези въпроси. Ако задължителното гласуване не мине на референдума наесен, ПФ заедно с ГЕРБ и РБ ще внесат закон за активната регистрация (нещо далеч по-добро от задължителното гласуване). В качеството си на председател на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката пък Валери Симеонов има възможност както по-издълбоко да опознае проблемите в сектора, така и да участва във формирането на политики за оздравяването му.

Проблемът е, че Патриотичният фронт много по-малко се занимава със сериозна политика, отколкото с “бързо ликвидни” мерки, за чието изпълнение поставя ултиматуми. И тъкмо това го прави популистка формация. Сериозните партии предлагат и провеждат комплексни политики, за да постигнат във времето трайни резултати. А не казват бутаме къщи, замразяваме тока.

Къде са комплексните политики на патриотите за овладяване на битовата престъпност? Само със събаряне на колиби и с повече полиция по селата не става. Какъв е моделът им за енергетиката, че да изваждат пред скоба цената на тока само за едни потребители? Това може да отложи, в най-добрия случай, реформите в сектора, отделно, че нали уж енергийният регулатор е независим сам да определя цените.

Тактиката на едномесечни и тримесечни срокове за подкрепа на кабинета донякъде може да е изгодна. По този начин Патриотичният фронт се опитва да свали от плещите си отговорността за очакванията, които е създал към избирателите си и преди, и след изборите. Посети са много популистки надежди, които няма как да бъдат реализирани, а във врата на патриотите диша “Атака” с още по-радикална реторика.

Времевия порцион на подкрепа от ПФ може да е изгоден и за ГЕРБ, който ще има поне някакво оправдание да отлага непопулярни мерки, като цените на електричеството и ще може да каже – не ние притискаме КЕВР, а патриотите.

Подобна тактика на оцеляването обаче е самоубийствена за ПФ, защото всяка следваща отсрочка на напускането на управлението обезценява самата игра с ултиматумите. А когато и на публиката, и на политическите играчи им писне от нея и вече им е все едно дали Фигаро е вън или вътре, пистата ще е готова за заменянето им с нов коалиционен партньор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.