Малайзия и Холандия искат трибунал за сваления боинг

Малайзия обяви, че смята да внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция за създаването на международен трибунал, който да съди отговорните за свалянето на малайзийския боинг над Украйна през миналата година, предаде АФП.

Идеята бе подкрепена от Холандия, която даде най-много жертви в катастрофата, в която загинаха всичките 298 души на борда на самолета. "Трибунал на ООН е най-добрият вариант за съд над отговорните за бедствието с MH17", каза холандският премиер Марк Рюте.

Посланикът на Малайзия в ООН Рамлан бин Ибрахим допълни, че проекторезолюцията за статута на трибунала ще бъде разпространена на 15-те членки на Съвета за сигурност идната седмица и очаква гласуването да стане до края на месеца.

Предложението за трибунал обаче никак не е по вкуса на Русия. Нейният зам. външен министър Генадий Гатилов обяви, че то е "неуместно и контрапродуктивно". Не е ясно как би гласувала Москва в Съвета за сигурност - тя е негов постоянен член и има право на вето.

Малко след свалянето на боинга на 17 юли миналата година вината за трагедията бе хвърлена върху опълченците в Източна Украйна, които вероятно са обстреляли самолета с ракета земя-въздух, доставена от Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят