Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

10,8 млрд. лева се въртят в оборот

10,757 млрд. лв. са парите в обращение към края на март, което е ръст от 12,21% спрямо същия период на 2014 г. Това показват данни на БНБ за първото тримесечие на тази година.

Това на практика означава, че в сравнение с март 2014 г. парите в оборот са се увеличили с 1,170 млрд. лв. Това е доста повече от обичайния ръст на средствата в обращение. Например за времето от март 2013 г. до март миналата година увеличението е било със 754,9 млн. лв. Според финансисти сред причините за значителното нарастване на оборотните пари са спадащите лихви по депозитите. Така стимулите за спестяване на гражданите и бизнеса намаляват.

Към края на март обаче парите в обращение са по-малко с 829,1 млн. лв., или с близо 7,16%, спрямо декември 2014 г. От БНБ посочват, че причините за това са сезонни и обикновено в началото на всяка година се отчита спад на оборотните средства.
Средната стойност на книжните пари в обращение, или т.нар. средна банкнота, се е повишила до 29,36 лв. За период от една година това е увеличение с близо 0,87 лв. Увеличението се дължи на факта, че нараства делът на едрите банкноти от 50 и 100 лв. Данните на БНБ показват още, че в оборот се въртят общо 358,5 милиона броя банкноти. Най-голям дял имат купюрите от 20 лв. – 31,54%. С по-бърз темп обаче нараства делът на банкнотите от 50 и 100 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.