Слон ака кафе по 2000 долара за килограм

В пищните хълмове в северната част на Тайланд жена внимателно вади зърна кафе от изпражнения на слон, за да бъде създадена една от най-скъпите напитки в света.

Твърди се, че този затънтен край на страната в провинция Чианграй, недалече от границата с Лаос и Мианма, е по-известен с наркотиците. Но точно там канадският предприемач Блейк Динкин избира да съчетае бизнеса с екологията. Когато разказал на местните водачи на слонове за идеята си, те го гледали все едно виждат пред себе си луд. Че как иначе, ако ти кажат, че става дума за висококачествено кафе, извлечено от акито на слонове. Въпреки това Динкин създава компанията си и се захваща с производството на Black Ivory Coffee. Канадецът разказва, че първоначално обмислял да използва котките цибетки, от чиито изпражнения в Индонезия, Виетнам, но и в Тайланд правят кафето Kopi Luwak. Според Динкин обаче качеството на тяхното кафе се влошава заради нарасналото търсене и заради отглеждането на животинките в клетка. Докато слоновете за кафе на предприемача се разхождат свободно в обширна територия, като много от тях са спасени от живот в плен в туристическата индустрия.

Динкин разказва, че му отнело 9 години, докато постигне желания резултат, който според него в началото бил ужасен. Но днес канадецът е доволен. Кафето му вече е хит на Малдивите, в Абу Даби и в някои туристически региони на Тайланд, а скоро ще започне да се предлага и в елитни заведения в Европа. Засега в Азия цената е около $1880 за килограм, но се очаква в Европа да нарасне.

Но защо Black Ivory coffee е толкова уникално? Защото след преминаването през храносмилателния тракт на слона кафето е изчистено от горчивия вкус. Динкин обяснява, че тялото на слона играе ролята на нещо като бавен огън за кафеените зърна. В същото време те се обогатяват от билките и останалата храна, които животното поглъща извън обичайното си меню от ориз и банани. Пътят от устата до крайния резултат при слоновете трае около 17 часа. Има нужда обаче от предварителна подготовка, като за целта работници берат зърната кафе от специалната плантация. На вид напомнят на вишни. После се промиват и се добавят към останалата обичайна храна на слоновете. Изпражненията се събират внимателно, от тях се извличат зърната готово кафе, промиват се и после се сушат. За да се поддържа качеството на продукта, слоновете се извеждат на паша за билки сутрин преди изгрев, после идва ред на менюто, подготвено от хората. Вечер те започват голямото чакане и голямата работа. Динкин признава, че понякога има загуби, когато слоновете предпочетат да се облекчат в реката, в която се къпят.

Но с всяка изминала година Динкин увеличава добива, като третата партида от началото на 2015-а е от 150 кг. 8% от приходите от продажбата мъжът дава на Азиатската фондация, която обезпечава ветеринарните грижи за спасени слонове.

Тези, които са опитвали кафето, твърдят, че то има уникален вкус с нотки на карамел и шоколад, но без да са му добавяни специални примеси.

Невестулка също майстори зърна

При цибетките процесът от изяждане на зърната до изкарването им с изпражненията е много по-кратък.

Едно странно на вид животинче също се прослави като производител на скъпо кафе - Kopi Luwak. Азиатската палмова цибетка е невестулка, която се окачествява като вид котка. Като слоновете поглъщат зърна от кафе, които после се извличат от изпражненията им. Доскоро Kopi Luwak се смяташе за най-скъпото в света, но Black Ivory coffee е на път да го измести от лидерството.

Цибетките поглъщат зърната на суровото кафе, а при преминаване през стомашно-чревния тракт плодовата им обвивка се усвоява. От тях се отнема киселинността, като в същото време се обогатяват с ензими. Изкарани с изпражненията на цибетките, зърната се извличат много внимателно. Следва промиване, но също много внимателно, за да не бъдат наранени. После се оставят да изсъхнат, след което биват смилани. Баристите посочват, че както и при традиционните технологии има голямо значение от какъв сорт кафе са зърната, които цибетките поглъщат. Съответно крайният резултат е различен.

Напоследъкт обаче природозащитници се активизираха в акциите си срещу този тип производство. Не само заради опасността от намаляване на популацията. Акцентира се на факта, че цибетките не живеят на свобода, а са затворени в клетки. Хора от ПЕТА-Азия дори заснеха тайно болни цибетки във ферми в Индонезия и Филипините. Кадрите показват невестулки с кожни проблеми и такива с невротично поведение заради живота в клетка. Разбира се, възможно е това да са били изолирани случаи, защото досега няма оплаквания за качеството на кафето от цибетки. А учени вече стигат и по-далече - във Флорида вече издадоха патент за Coffee Primero - кафе с вкус почти като това от цибетка, но всъщност създадено без участието на животинчето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл