Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Пилот бие рекорд със соларен самолет: Андре Боршберг летя сам без кацане над 115 часа

Швейцарският пилот Андре Боршберг счупи вчера със самолета „Солар импулс 2“ рекорда за най-дълъг непрекъснат соло полет, като остана във въздуха без приземяване над 115 часа, предаде АФП. Това стана на път от Нагоя в Япония за Хаваите, където самолетът се очакваше да кацне около 19 ч българско време след преодолени почти 8000 км.

Досегашното най-добро постижение бе на покойния US милиардер Стив Фосет, който през 2006 г. летя сам 76 часа и 45 минути с „Върджин Атлантик глобъл флайър“.

Рекордът на „Солар импулс 2“ можеше да е и още по-впечатляващ, защото по първоначален план непрекъснатият полет трябваше да бъде от китайския град Нанкин до Хаваи. Лошото време обаче наложи кацане в Нагоя.

Боршберг (62 г.) е един от създателите на самолета „Солар импулс 2“, който се захранва единствено с енергия от слънчевите лъчи благодарение на соларни панели върху крилата.

По време на 5-дневния полет от Япония до Хаваи Боршберг заспал само за около 20 минути. Имало и критичен момент през последните 12 часа, когато машината трябваше да прекоси студен фронт с турбуленция. Малко преди това Боршберг туитна, че е много уморен, тъй като заради набиране на височина през деня и снижаването през нощта за пестене на енергия бил изкачил височина, еквивалентна на Еверест (8848 м).

По време на полета пилотът е свързан с вибриращи ленти към автопилота. Целта е, ако е заспал или задрямал, а се получи отклонение от зададените параметри, да бъде бързо събуден. Боршберг има парашут и спасителна надуваема лодка, ако му се наложи да оцелява във водата. При полет над 9000 м пък трябва да използва кислородна маска.

„Солар импулс 2“ стартира грандиозното си околосветско пътешествие на 9 март тази година от Обединените арабски емирства и се планира да е пак там през август.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете