Дебатът за съдебна реформа

Политици, конституционалисти, НПО-та и омбудсманът са разделени в мненията си за предлаганите от ГЕРБ промени в конституцията. Това стана ясно на второто заседание на комисията за ревизия на основния закон. Спорните въпроси са: може ли обикновено НС да извърши промените, явно ли да гласуват съдебните кадровици, да се намали ли мандатът на ВСС, кой да сезира Коституционния съд и др.

Владислав Славов, Съюз на юристите:

Главният прокурор на петъчен контрол? Смешно

Какво означава предложението главният прокурор да ходи в петъците на препитване при депутатите? Смешно! Освен това има становище за децентрализация на прокуратурата. Сега главният прокурор ръководи всички прокурори. Ако децентрализацията засегне тези правомощия, тогава друг трябва да се изслушва.

Георги Близнашки, конституционалист:

Още малко ще предложат подслушване на адвокати

Напоследък се раждат още свежи идеи - да се подслушват адвокати. Изненадан съм, че министърът на правосъдието не го е предложил още. Сами разбирате, това е ирония. Трябва да казваме твърдо „не“ на такива неща. Например министърът да участва в двете камари на ВСС. Това е абсурдно. Не може изпълнителната власт да се меси в съдебната!

Евгени Иванов, Асоциация на прокурорите

Дискриминират кандидати за съдебен инспектор

В проекта има дискриминационна разпоредба – изисква се 10-годишен стаж като съдия за кандидатите за главен инспектор в Инспектората към ВСС. Предложението поставя в неравнопоставено положение магистратските професии. Това е много притеснително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини