В банките в Гърция останаха пари само за още един ден

В банковата система в Гърция е останал ликвиден буфер от само 1 милиард евро и това са средства, които стигат само за един ден, обяви пред журналисти Лука Кацели, председател на банковата асоциация на страната.

"Ликвидността е осигурена до понеделник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка", обясни тя. Кацели е ръководител и на NBG - най-голямата частна банкова група в страната.

Миналия петък – последният ден преди налагането на банковата ваканция до вечерта на 6 юли (понеделник) бяха изтеглени над 1,4 млрд. евро. На фона на дефицита от средства заради лимита от 60 евро на ден и 120 евро на седмица за пенсионерите, може да се очаква, че ако във вторник банките отворят врати, парите ще свършат до обяд.

Размерът на блокираните в банковата система депозити е около 130 млрд. евро, но нищожна част от тях са налични като пари в брой.

Бордът на ЕЦБ ще заседава в понеделник сутринта, за да реши – според резултата от референдума в неделя - дали да продължи замразения на 89 млрд. евро (повечето от които вече са усвоени от гръцките банки) фонд на гръцката централна банка за аварийна ликвидност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят