US аналитик: През 2030 г. Китай ще е първа сила в света, №2 е Индия

След 15 години средната класа ще обхваща половината човечество- около 4 милиарда души от 8.3 милиарда, които се очаква да живеят тогава на Земята. При това разликите в стандарта на тези хора, ако живеят в развиващи се и развити страни, ще намалеят. Но докато в Азия хората от средната класа ще се увеличат до 2030 година с 9%, то в Северна Америка и Европа това увеличение ще е под 1%.

Това предвижда американският аналитик Матю Бъроуз, който е работил и за ЦРУ, в доклад за правителството на САЩ, наречен „Глобалните тенденции”.  Там той дава дългосрочна прогноза за развитието на света и рисува картината му през 2030 година.

Аналитикът прогнозира, че ще останат разлики в доходите на хората от средната класа, но те постепенно ще се смаляват. Така след 15 години доходът на такъв човек в азиатска държава ще е 15 000 долара, докато в Западна Европа и САЩ – 64 000 долара на година.

Бъроуз прогнозира, че Азия ще надмине Северна Америка и Европа по четири показателя: броя на жителите си, брутния вътрешен продукт, инвестициите в технологии и инвестициите в оръжия.

Това ще стане възможно благодарение на две бързо развиващи се икономики- тези на Китай, който тогава ще е първа сила в света и на Индия, която ще достигне сегашното равнище на Китай.

Аналитикът прогнозира ,че страните от Европейския съюз ще бъдат изпреварени по тези четири показателя и от ЮАР, Индонезия, Турция, Бразилия, Колумбия и Мексико. В Европа Великобритания ще смени Германия като икономически лидер.

Средната възраст на хората ще се увеличи и в развитите страни ще достигне 42.8 години. В Европа и Южна Корея повече от половината ще са хора над 65 години.

В политическо отношение Бъроуз прогнозира авторитарни режими да има през 2030 година в централна Африка и Азия.

Недостиг на вода и на храна са по-сериозните предизвикателства пред хората след 15 години. Например, предвид ръста на населението, ще е необходима 6900 милиарда кубически метра вода при налични ресурси днес с 40% по-малко от тази цифра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят