Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в света

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

US аналитик: През 2030 г. Китай ще е първа сила в света, №2 е Индия

След 15 години средната класа ще обхваща половината човечество- около 4 милиарда души от 8.3 милиарда, които се очаква да живеят тогава на Земята. При това разликите в стандарта на тези хора, ако живеят в развиващи се и развити страни, ще намалеят. Но докато в Азия хората от средната класа ще се увеличат до 2030 година с 9%, то в Северна Америка и Европа това увеличение ще е под 1%.

Това предвижда американският аналитик Матю Бъроуз, който е работил и за ЦРУ, в доклад за правителството на САЩ, наречен „Глобалните тенденции”.  Там той дава дългосрочна прогноза за развитието на света и рисува картината му през 2030 година.

Аналитикът прогнозира, че ще останат разлики в доходите на хората от средната класа, но те постепенно ще се смаляват. Така след 15 години доходът на такъв човек в азиатска държава ще е 15 000 долара, докато в Западна Европа и САЩ – 64 000 долара на година.

Бъроуз прогнозира, че Азия ще надмине Северна Америка и Европа по четири показателя: броя на жителите си, брутния вътрешен продукт, инвестициите в технологии и инвестициите в оръжия.

Това ще стане възможно благодарение на две бързо развиващи се икономики- тези на Китай, който тогава ще е първа сила в света и на Индия, която ще достигне сегашното равнище на Китай.

Аналитикът прогнозира ,че страните от Европейския съюз ще бъдат изпреварени по тези четири показателя и от ЮАР, Индонезия, Турция, Бразилия, Колумбия и Мексико. В Европа Великобритания ще смени Германия като икономически лидер.

Средната възраст на хората ще се увеличи и в развитите страни ще достигне 42.8 години. В Европа и Южна Корея повече от половината ще са хора над 65 години.

В политическо отношение Бъроуз прогнозира авторитарни режими да има през 2030 година в централна Африка и Азия.

Недостиг на вода и на храна са по-сериозните предизвикателства пред хората след 15 години. Например, предвид ръста на населението, ще е необходима 6900 милиарда кубически метра вода при налични ресурси днес с 40% по-малко от тази цифра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете