Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

US аналитик: През 2030 г. Китай ще е първа сила в света, №2 е Индия

След 15 години средната класа ще обхваща половината човечество- около 4 милиарда души от 8.3 милиарда, които се очаква да живеят тогава на Земята. При това разликите в стандарта на тези хора, ако живеят в развиващи се и развити страни, ще намалеят. Но докато в Азия хората от средната класа ще се увеличат до 2030 година с 9%, то в Северна Америка и Европа това увеличение ще е под 1%.

Това предвижда американският аналитик Матю Бъроуз, който е работил и за ЦРУ, в доклад за правителството на САЩ, наречен „Глобалните тенденции”.  Там той дава дългосрочна прогноза за развитието на света и рисува картината му през 2030 година.

Аналитикът прогнозира, че ще останат разлики в доходите на хората от средната класа, но те постепенно ще се смаляват. Така след 15 години доходът на такъв човек в азиатска държава ще е 15 000 долара, докато в Западна Европа и САЩ – 64 000 долара на година.

Бъроуз прогнозира, че Азия ще надмине Северна Америка и Европа по четири показателя: броя на жителите си, брутния вътрешен продукт, инвестициите в технологии и инвестициите в оръжия.

Това ще стане възможно благодарение на две бързо развиващи се икономики- тези на Китай, който тогава ще е първа сила в света и на Индия, която ще достигне сегашното равнище на Китай.

Аналитикът прогнозира ,че страните от Европейския съюз ще бъдат изпреварени по тези четири показателя и от ЮАР, Индонезия, Турция, Бразилия, Колумбия и Мексико. В Европа Великобритания ще смени Германия като икономически лидер.

Средната възраст на хората ще се увеличи и в развитите страни ще достигне 42.8 години. В Европа и Южна Корея повече от половината ще са хора над 65 години.

В политическо отношение Бъроуз прогнозира авторитарни режими да има през 2030 година в централна Африка и Азия.

Недостиг на вода и на храна са по-сериозните предизвикателства пред хората след 15 години. Например, предвид ръста на населението, ще е необходима 6900 милиарда кубически метра вода при налични ресурси днес с 40% по-малко от тази цифра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.