Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Запознайте се с Бай Данчо – кметът, управлявал 56 години

След 56 години начело на местната власт, кметът на самоковското село Долни Окол се стяга за нов мандат. За поста обаче вече има и още един кандидат. Репортаж на Нова телевизия разказва за един от най-дългогодишните местни управници.

Движим се по 4-километровата отсечка от главното шосе, до Долни Окол. Завършена през 66-та година, за да улесни голямото пътуване – от селото към града. И тогава е командвал бай Данчо – така го знаят тук.

През последните четири години изпълнява длъжността си служебно – назначен е за кметски наместник по досегашните правила. По новите, за да запази поста си, ще трябва пак да спечели гласовете на избирателите.

За труд и пот на челото е готов да говори и другият кандидат за кмет – и той се е заел да наглежда ремонта на пътя. След ВиК поправките, селото плаче и за нов асфалт. Асфалтирането ще е с евросредства. В тон с времето, бай Данчо е пенсионирал съветската си кола и тъкмо си е купил западна, на старо, за 800 лева. Още свиква с алармата.

По-различно е усещането за времето в кабинета на кмета, където портретът от стената зорко ни следи (портретът е на Г. Димитров). Една компютърна мишка би нарушила атмосферата, в която бай Данчо още си служи с перо.

Той обаче е и човекът, който отдавна иска соларни лампи за цялото село. Засега има само мостри.

До неотдавна, и опонентът на бай Данчо за кметския пост, е бил от БСП. Сега Стоян Петров ще се яви на избори от името на ГЕРБ.

Тук отдавна са останали твърде малко жители, че да се делят помежду си на политическа основа. Всичко на всичко, 120. От март до април, бай Данчо е регистрирал нови 40.

Местните помнят, че по равния някога път, над 1000 души са си заминали от Долни Окол. Сега не разчитат някой да се върне, за да работи за общото благо. За любителите на голфа обаче тук се планира ново игрище. Бай Данчо очаква част от приходите от продадената земя да се върнат в селото.

„Редно е към 30 процента, не по-малко, да бъдат преведени на кметството за инфраструктурни проекти”, казва Бай Данчо.

Тогава и щетите на пътя към Долни Окол, от един порой отпреди три години, ще бъдат най-после възстановени. И преминаващите няма да питат дали фадромата ще идва само по избори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете