Запознайте се с Бай Данчо - кметът, управлявал 56 години

След 56 години начело на местната власт, кметът на самоковското село Долни Окол се стяга за нов мандат. За поста обаче вече има и още един кандидат. Репортаж на Нова телевизия разказва за един от най-дългогодишните местни управници.

Движим се по 4-километровата отсечка от главното шосе, до Долни Окол. Завършена през 66-та година, за да улесни голямото пътуване - от селото към града. И тогава е командвал бай Данчо – така го знаят тук.

През последните четири години изпълнява длъжността си служебно - назначен е за кметски наместник по досегашните правила. По новите, за да запази поста си, ще трябва пак да спечели гласовете на избирателите.

За труд и пот на челото е готов да говори и другият кандидат за кмет - и той се е заел да наглежда ремонта на пътя. След ВиК поправките, селото плаче и за нов асфалт. Асфалтирането ще е с евросредства. В тон с времето, бай Данчо е пенсионирал съветската си кола и тъкмо си е купил западна, на старо, за 800 лева. Още свиква с алармата.

По-различно е усещането за времето в кабинета на кмета, където портретът от стената зорко ни следи (портретът е на Г. Димитров). Една компютърна мишка би нарушила атмосферата, в която бай Данчо още си служи с перо.

Той обаче е и човекът, който отдавна иска соларни лампи за цялото село. Засега има само мостри.

До неотдавна, и опонентът на бай Данчо за кметския пост, е бил от БСП. Сега Стоян Петров ще се яви на избори от името на ГЕРБ.

Тук отдавна са останали твърде малко жители, че да се делят помежду си на политическа основа. Всичко на всичко, 120. От март до април, бай Данчо е регистрирал нови 40.

Местните помнят, че по равния някога път, над 1000 души са си заминали от Долни Окол. Сега не разчитат някой да се върне, за да работи за общото благо. За любителите на голфа обаче тук се планира ново игрище. Бай Данчо очаква част от приходите от продадената земя да се върнат в селото.

„Редно е към 30 процента, не по-малко, да бъдат преведени на кметството за инфраструктурни проекти”, казва Бай Данчо.

Тогава и щетите на пътя към Долни Окол, от един порой отпреди три години, ще бъдат най-после възстановени. И преминаващите няма да питат дали фадромата ще идва само по избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони