Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Цвета Караянчева в Брюксел: ЕС ще спечели от присъединяването на максимален брой държави към еврото

Верижна катастрофа с участието на багер във Варна

Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Агресивните ученици – в черен списък

Агресивните ученици влизат в черен списък. Това предвижда нова заповед на просветното министерство, според която училищата трябва да създадат регистър, в който да се отразяват проявите на насилие, съобщи Нова телевизия.

През последните години интернет е залят от любителски клипове, в които тийнейджъри упражняват сила върху свои съученици. Единадесетокласникът Стоян също е ставал свидетел на подобни сцени. И той си е изпускал нервите, но никога не е посягал на друг ученик.

„Скачали са ми на бой. Агресията в училище в определени граници е нещо нормално, все пак ние сме хора, които тепърва растем, правим грешки и това е нормална част от живота ни”, казва Стоян.

Предвижда се от новата учебна година всяко училище да има регистър. В него ще се документират случаите на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите.

За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие. „Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училището може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация”, казва Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

Училищните психолози се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета. „Това петно остава, този регистър щом го има, това е както да речем в полицията. Сбъркал си, хванали са те и имаш досие и това си остава, независимо колко си добър и колко успехи имаш. Не мисля, че трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще”, на мнение е Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог.

Учениците не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.