Вучич организира митинг в своя подкрепа

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Сузи Денисън, Европейски съвет за външна политика: 100 млн. европейци се колебаят за кого да гласуват

Проф. Иван Литвиненко: Пътеките в педиатрията са най-ниско платените

Христина Шопова: Надграждаме конкурса „За хляба наш…” с много любов и сърце

В пенсията влизат най-добрите доходи (обзор)

Пътешественикът Симеон Идакиев получи голямата награда на изложението „Културен туризъм” в Търново Отличиха общините Разград и Стара Загора за атрактивно и ефективно управление на туристически продукт

Окриха 50 кг кокаин на учебен военноморски кораб в Черна гора

Ограда на поделение се срути в Хасково, има загинал

ДПС обяви листата си за евроизборите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски в челни позиции

Касови апарати с режим „стелт” Превключват на работа с укриване на ДДС с два клавиша

Ангел Джамбазки: Трябва да се реши ромският въпрос, децата трябва да бъдат образовани

Отлагат изборите за ректор на ВТУ за 10 юни Люти скандали тресат висшето учебно заведение в старата столица

Какво е да си Кавалер на музата?

Агресивните ученици – в черен списък

Агресивните ученици влизат в черен списък. Това предвижда нова заповед на просветното министерство, според която училищата трябва да създадат регистър, в който да се отразяват проявите на насилие, съобщи Нова телевизия.

През последните години интернет е залят от любителски клипове, в които тийнейджъри упражняват сила върху свои съученици. Единадесетокласникът Стоян също е ставал свидетел на подобни сцени. И той си е изпускал нервите, но никога не е посягал на друг ученик.

„Скачали са ми на бой. Агресията в училище в определени граници е нещо нормално, все пак ние сме хора, които тепърва растем, правим грешки и това е нормална част от живота ни”, казва Стоян.

Предвижда се от новата учебна година всяко училище да има регистър. В него ще се документират случаите на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите.

За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие. „Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училището може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация”, казва Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

Училищните психолози се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета. „Това петно остава, този регистър щом го има, това е както да речем в полицията. Сбъркал си, хванали са те и имаш досие и това си остава, независимо колко си добър и колко успехи имаш. Не мисля, че трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще”, на мнение е Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог.

Учениците не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.