Вечер в тв ефира: Властват мъжете

Тъкмо сте се изтегнали в шезлонга на круизния кораб, с който пътешествате, и става авария. Всички наоколо изпадат в паника. На чий глас ще повярвате - ако чуете инструкциите на мъж или на жена? Вероятно полът няма да има значение, важното е тонът да бъде спокоен, за да вдъхва доверие и да разберете това, което чувате.

Нещо подобно се случва и у нас в телевизиите. Независимо дали водещите са млади или в зряла възраст, дали са мъже или жени, важното е да доказват своя професионализъм и да имат неподправено излъчване. Шефовете на тв екипите са категорични, че избират хората си не според пола, а според техните качества. Още повече че според проучванията двата пола са почти равно представени в медиите (виж още в карето). А когато става дума за “тв двойка”, най-важно е мъжът и жената да могат да си подават топката с въпросите добре, без единият да доминира над другия, обясняват шефове на новинарски екипи. Вероятно заради това и Ася Методиева в “Денят започва” стоя дълго сама, преди от екипа на БНТ да й намерят за партньор Даниел Михайлов, след като Росен Цветков напусна “Сан Стефано” 29.

Всъщност в 8 ч сутринта балансът между жените и мъжете в ефира е почти пълен. Освен по БНТ, на двойка мъж и жена за водещи на сутрешния блок разчитат и в Нова тв, и в ТВ7, в България он ер. По Би Ти Ви Антон Хекимян, който остана без партньорка, защото Биляна Гавазова роди наскоро, понякога има помощници репортери, но по-често е сам на стола. В Канал 3 на водещата на “Всяка сутрин” Милена Янинска партнират Яна Мойсеева и Аника Димитрова, които представят новините в блока.

Искахме да имаме най-красивия сутрешен блок и го постигнахме, нека колегите мъже да не се обиждат, казват от Канал 3.

Към 10 ч, два часа по-късно, в ефира ситуацията е малко по-различна, като благодарение на екипа около Гала превесът е за дамите. Така че, ако има територия, запазена за жените, това са по-скоро предаванията като “На кафе” или “Дневникът на Венета” по ТВ7, чиято следа води до дамата в червено Меглена Ангелова и нейното “Искрено и лично” отпреди години.

Уикендите също са разделени - сутрин властват жените, следобед - мъжете. Лек опит да се разруши класиката “мъж - жена” има по Нова тв, където отскоро започна “Комбина” -та на Галя Щърбева и Лора Крумова. В обратната ситуация пък е Boom and Bust по България он ер с Кузман Илиев и Влади Сиркаров. Двамата са приятели в живота и лесно прехвърлят тази непринуденост в общуването си и на екран. Освен това целта на предаването е то да бъде полезно за хората и да превежда на разбираем език сложната материя на икономиката, така че двамата са преди всичко журналисти с опит и знания, а не просто лица от мъжки пол, казват от тв канала.

Във вечерния тв пояс обаче определено хегемонията е за мъжете. И Слави Трифонов по Би Ти Ви, и Милен Цветков по Нова тв си пазят ревниво територията. Дори сред често сменящите се водещи на “Господари на ефира” има само една дама - Мария Игнатова. Сякаш във вечерните продукции жените залагат основно на функцията “бъди красива и мълчи”. Затова са адреналинки, в балета на Слави или край Кръстю Лафазанов и Любо Нейков в “Комиците”. Така обаче се доближаваме до италианските телевизии - жените са дългокраки и дългокоси и радват окото, коментират експерти в бранша.

Ясно е, че за късните предавания все още се търси българската Опра Уинфри. Преди години сексапилната Вили Сечкова се опита да се намести сред мъжете, но нейното шоу “В джаза събота вечер” не успя да оцелее по Би Ти Ви и тя се оттегли сред лоното на продуцентите. Въпреки умелите си тв включвания Мария Силвестър, която доказа възможностите си за импровизация и за себеирония в “България търси талант” по Би Ти Ви, още не е получила собствено шоу за изява. Алекс Сърчаджиева също получава ангажименти като водеща в праймтайма само за по няколко месеца.

Всъщност с изключение на Мария Игнатова и Алекс Раева, които пак ще са водещи на “Х фактор” по Нова тв (но и те само за 3 месеца), дори и в риалити проектите наесен господството остава у мъжете водещи. И “Биг брадър”, и “Фермата”, на които разчитат съответно Нова тв и Би Ти Ви ще са в ръцете на силния пол.

И така на мъжкия терен в праймтайма се намесват нежни изключения като Добрина Чешмеджиева, но с публицистичния “Референдум” (БНТ) и Светла Петрова, която води “Полиграф” по България он ер. В неделя вечер пък можем да разберем последните клюки около известните от "Папараци" с Николета Лозанова по Би Ти Ви.

Може още да си нямаме Опра, но пък си имаме Кристиан Аманпур (СNN) в лицето на Елена Йончева, която често е българският пратеник в най-горещите точки по света. Обикновено сред сблъсъци и протести от България на живо се включват крехки репортерки от тв каналите. Което със сигурност показва, че българските журналистки могат да бъдат и доста мъжки момичета.

Статистика: Къде сме ние

България е една от държавите, където има най-ярко изразено равенство между половете в състава на новинарските медии, показва проучване на международната фондация IWMF, която изследва присъствието на жените в медиите, проведено през 2011 г.

Подобно изследване беше правено и от български екип начело с Есен Фикри, бивша комисарка от Комисията за защита от дискриминация. То е публикувано през 2013 г. на сайта на Европейския институт за равенство на половете, където има данни и за други европейски страни. Според проучването в България 52% от работещите в медии са жени, докато средното за Европейския съюз е 40%, като в Румъния например дамите са 37%, в Чехия - 31%, а в Германия - 48 на сто. Твърде вероятно е в бъдеще у нас дамите в медиите да станат още повече, защото 74% от студентите, които учат журналистика и информация, са от нежния пол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл