Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

670 000 тона храна годишно отиват на боклука

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). Това се равнява на близо 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка една от тях е около 300 грама. Изчисленията показват още, че всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти.

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Производителите и търговците обаче предпочитат да изхвърлят храните, вместо да ги дарят на хранителните банки. Обикновено се даряват стоки в срок на годност, който обаче ще изтече до 4-5 дни.

Таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение трябва да се плати на държавата 20% ДДС, обясни пред “Труд” Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. Затова според нея трябва да се въведе механизъм, който да стимулира хранителния бранш да не изхвърля толкова много стоки.

Наскоро такива данни изнесе и шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той пресметна, че ако годишно се изхвърлят 400 000 тона храни, при дарение производителите и търговците ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС. За същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв.

От финансовото министерство посочват обаче, че засега не се обмисля въвеждането на данъчно облекчение при дарение на храни. Целта е да не се създават възможности за данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.