Танцова формация „Търновска царица“ покори и Прага Участието на трупата бе с подкрепата на ГЕРБ

Лютви Местан обжалва паричната си гаранция от 10 000 лв. и забраната да напуска страната

Доналд Тръмп ще направи държавно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора

Македонска фирма плаща за брандиране на лични автомобили в България Платформа свързва рекламодатели и собственици на коли

„Ротари“ в Сливен бе домакини на турнир по баскетбол 3х3

УМБАЛ “Св. Марина“ Варна има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Министър Захариева: България продължава силно да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора

„Лихварите“ от „Капитал“ Елементарните обяснения на Иво Прокопиев и Теодор Захов този път няма да им свършат работа

„Небесни ментори“ обединява футболисти, съдии и журналисти

Отнеха книжката на Мария Банева заради катастрофата, при която блъсна млад мъж миналата година

Скандалите във ВТУ вещаят назначаване на служебен ректор

Център „Алеф“: У нас няма място за нацизъм

Беларус прекрати износа на нефт за Украйна, Полша и Балтийските страни

Министър Вълчев: Учителите и родителите имаме мисия да направим децата по-добри

Пенев защити съдиите, нападна БФС, Бодуров изгоря

Треска за злато в Див(н)ия Северозапад: 250 златотърсачи разровиха бреговете на река Бързия

Над 250 търсачи на злато се събраха в събота на национален събор край река Бързия – между Монтана и Берковица. Любителите на приключенията организираха състезания по откриване на метали и промиване на златоносен пясък. Лагерът им бе построен край село Боровци, а към него сочеше брадат манекен с гащеризон и лопата в ръка.

“Събираме се в този богат на залежи край, за да се видим и поговорим за общото си хоби, да премерим майсторство в търсенето на ценни метали и да се повеселим. Ние не сме иманяри, а свободни хора, които обичат природата”, заяви шефът на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити Кирил Стаменов. В нея участват 1500 души, от които 300 жени.

Край бреговете на Бързия търсачите промиваха пясък, шариха с детектори, “плаваха” чакъл и обменяха тайни – къде се крият “златни жили” и чакат да бъдат разкопани.

“От 1956 г. ходя с гаванката. Най-много злато има край Белчин и Угърчин. Багери обаче съсипаха много ценни места”, сподели 75-годишният Стоян от Габрово. Асоциацията на златотърсачите всяка година организира събори и семинари с наши и чужди учени. Професор от Калифорнийския университет обещал да изпрати карта, на която с GPS са засечени местата на паднали метеорити в България. Асоциацията ще ги издири и ще ги подари на музеи. Камъните, паднали от Космоса, са ценни и като източник на информация за Вселената

Северозападна България е сред най-златоносните райони у нас. От Берковица до Стакевци има много златни находища. Ценния метал по тези земи са добивали още траките, а по-късно и римляните. “Най-голямата драга за злато в България по Живково време работеше край Монтана”, разказва бизнесменът Андрей Колев. Той е разработил няколко типа легени и машини за промиване на злато и ги предлага на пазара.

“Търсенето на ценни метали е древен занаят. Ако държавата помогне, той може да даде хляб на много бедни и безработни”, смята Колев.

“Присъствието на златотърсачите в този край е доказателство, че макар и най-беден в Евросъюза, е пълен с богатства и красоти!”, обяви зам.-кметът на Берковица Радослав Найденов. Привечер край р. Бързия пламнаха огньове, задимяха скари и златната треска прерасна във веселба. Даниела Атанасова бе избрана за Мис Златотърсачка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.