Село остана без ток и вода заради дългове на местната болница

Три седмици без вода – така живеят хората в Радунци. Селището в планината над Мъглиж е създадено около най-голямата белодробна болница на Балканите и апартаментите и инфраструктурата са нейна собственост. Лечебното заведение обаче е във фалит. Оттам тръгват и проблемите на останалите там 30 души, съобщи Нова тв.

Електроразпределителното дружество спира тока на болницата на 8 юни заради неплатени сметки. Три дни по-късно спира и помпата, чрез която селището се снабдява с вода от собствен водоизточник. Сега всички разчитат на една чешма. Включително и болницата.

Жечка Жечева живее в Радунци от 41 години и работи в болницата. Днес, освен сухата чешма, тя заварва апартамента си и без ток. С кофите и тубите е свикнала и Елена, която купува жилище в Радунци, за да дишат децата й чист въздух през ваканциите.

Решението е помпата на болницата получава собствен електромер, който се прехвърля на партидата на жилищата. Това зависи от електроразпределителното дружество. Така въпросът се решава за часове – да кажат „да” и хората да почнат да пият вода и да се къпят. Дотогава обаче хората чакат.

Разрухата е навсякъде и идва от болницата. Заради дълговете съдия изпълнители продават апартаментите, които са собственост на лечебното заведение.

Купувачите ще се сблъскат със същите проблеми – токът се плаща на болницата, защото всичко е нейна собственост. Кардиналното решение е електроразпределителното дружество да купи мрежата от болницата. Това пък зависи от Министерството на здравеопазването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони