Свищовски финансисти подкрепиха пионерен регионален форум за млади предприемачи

Общинските съветници от ГЕРБ дариха книги на библиотеката към НЧ „Братство“ в Павликени

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит от скутер делфин намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

Български лекар е един от първите в света, реплантирал отрязани пръсти на ръката

Д-р Георги Лазаров е по-прочут като ортопед в САЩ, отколкото в родния Пловдив. Работил дълги години в Националния център по хирургия на ръката към световноизвестния университет “Дж. Хопкинс”, пише „Марица“ в обзорен материал за преуспели пловдивчани, прославили родината ни в САЩ.

През 1960-те основава първата клиника по хирургия на ръката към Медицинския факултет. Не е член на БКП и властите спъват развитието му, замразяват научните му трудове за трансплантация на костите на ръката.

Със съпругата му емигрират в САЩ през 1971 г., където кариерата му тръгва стремглаво нагоре. Прочутият проф. Раймонд Къртис го приема в екипа си в университета “Дж. Хопкинс” в Балтимор. Така българският лекар, заедно с д-р Къртис, става един от основателите на Националния институт по хирургия на ръката в САЩ.

Бил един от първите лекари в света, реплантирали напълно отрязани пръсти на ръката – докторът е присадил над сто. Болните идвали в спешната хирургия, като носели отрязаните си пръсти в кутия с лед. Д-р Лазаров е и един от първите хирурзи в САЩ, а може би и в света, който е накарал да “оживее” отрязана над лакътя ръка. Благодарение на него жената с “присадената” ръка не само я ползва, но и работи с нея.

В последните години д-р Лазаров се е посветил на благотворителна дейност чрез St. George Foundation в САЩ и фондация “Свети Георги Победоносец” в България. За българската колония в Балтимор и Вашингтон той е един от хората, направили най-много за разпространяването на българската култура отвъд океана.

За съгражданите си в родния си град Пловдив д-р Лазаров е човекът, спонсорирал изграждането на паметниците на гениалния художник Цанко Лавренов, както и на емблематичните образи на пловдивската бохема – Сашо Сладура, убит в лагера в Ловеч, и градския любимец Мильо.

За благотворителната му дейност и за заслугите му за прославата на България по света д-р Лазаров е обявен за почетен гражданин на Пловдив, награден е със Златна лаврова клонка от нашето външно министерство през 2011 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.