Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Дракула живял в свищовска резиденция Проф. Николай Овчаров започва разкопки в местността Калето

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, заради атентатите

БСП внесе оригинала на записа „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

Арестуваха изнудвачи, искали от емигрант 20 хиляди паунда

Премиерът във Варна: Загубихме две години за „Хемус“ заради отчуждителни процедури

Елена Йончева: България се намира в безспорно авторитарно управление

Байдън кандидат за президент на САЩ

Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Хубчев с оставка, Боби отрича

Справедлива оценка за защитените видове Търси се и лоби за регулиране на хищниците

Секретарят на община Чупрене ще изпълнява временно длъжността кмет

Алмодовар и Джармъш в конкуренция за „Златната палма”

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Борисов

По време на отпуската: Чревни вируси идат чрез мръсни ръце и застояла храна

Басейни – опасни за здравето заради нечистотии на чужденци

Чревни вируси, шарки и полови болести дебнат отишлите на почивка деца и възрастни. Това заяви пред „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Най-сериозните заплахи за здравето на плажа идват от неизмитите ръце, след като човек е бил в тоалетната, и от оставената повече от 4 часа извън хладилника храна от животински произход“, посочи националният ни консултант по микробиология. Потвърждава го и статистиката. Само за седмица ентероколити са повалили на легло 410 българи, като това са само стигналите до лекар. Броят им е много по-голям, ако се прибавят и самолекувалите се. От началото на годината досега от чревни вируси са пострадали 8134 души срещу 7869 за същия период м.г.

Ако си вземете мусака, която да изядете по-късно под чадъра, но я оставите дълго време на жегата, наличното малко количество салмонели се увеличава и лесно ставате тяхна „жертва“. „Ако след тоалетна не си измиете ръцете – има риск от дизентерия (тя лесно се установява в лабораторни условия, но масово не се издирва и затова регистрираните случаи са по-малко) или от ентеровирус“, каза още проф. Кантарджиев. Той е изумен от съобщенията на здравните власти по морето, че англичани се изхождали в басейни. А нечистотиите буквално превръщат басейните в опасни за здравето на останалите почиващи места.

Другата лятна зараза в момента са шарките. 519 са децата с варицела през последната отчетена седмица. От началото на годината те са 16 733 – с 1400 случая повече, отколкото преди година. Ръст има и на заболелите от скарлатина (3072 заболели сега спрямо 2615 по това време преди година). „Скарлатината се причинява от стрептококи, които са виновни и за появата на ангина при децата. Често на малките пациенти се дават неподходящи антибиотици, тъй като не се прави антибиограма, за да се избере подходящият, и така лечението не постига желаните резултати“, обобщи проф. Кантарджиев. Той обясни, че докато си играят или се хранят заедно, особено на морето, децата за минути си предават шарките.

„Тепърва ще бележим пика на половите болести сред възрастните, които, щом стъпят на морето, забравят за ограниченията. Ако обаче летовниците не вземат предпазни мерки, си докарват сексуални зарази“, завърши експертът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.