Защо джихадистите обичат България

Българската държава продължава да си затваря очите, докато раздава гражданство. От това се облагодетелстват посредниците, но ни надушиха и терористите

Българските служби се втурнаха да проверяват информацията на германския в. "Велт", че джихадисти влизат в Европа с български паспорти и че "Ислямска държава" (ИД) плаща по 20 000 - 30 000 евро за наши документи за самоличност. Депутат от ГЕРБ се усъмни в дописката, защото родните паспорти били от най-защитените. Ако въпросният избраник бе прочел внимателно публикацията, както и стотиците подобни статии в западната преса в последните 3 години, щеше да разбере, че ИД не се и хаби да фалшифицира наши документи. Твърденията са, че просто купува истински от корумпираната ни администрация.

Защо няма нищо учудващо в тази хипотеза? В България отдавна цари законов и чиновнически хаос, който "храни" десетки съмнителни посредници за гражданство. Само допреди две години всеки чужденец можеше да попълни декларация, че има българско самосъзнание, и да си вземе бележка от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), с която да получи български паспорт по улеснена процедура. Ако питате в Македония и Косово как става, все ще се намери някой да ви посочи човека, който събира парите. Стана ясно и че стотици косовари с мюсюлмански имена и нямащи нищо общо със страната ни са се наредили на тази опашка. След като Министерството на правосъдието пресече тази далавера и поиска документи са възходящи роднини с български корен, сега парламентът е на последната стъпка да узакони тези декларации. Такава бланка ще може да попълни дори лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади и да си вземе съвсем законно европейски паспорт, стига да излъже, че има българин роднина до 6-а степен.

Вносителите на законовите промени от Патриотичния фронт твърдят, че така ще помогнат на много българи в чужбина, които нямат документи, за да докажат произхода си. И като защитен буфер въвеждат задължително владеене на говорим български език. Това сега се доказва с документ или изпит в образователното министерство. А оттам вече признаха пред "Труд", че само миналата година са изпитали 301 араби, които са взели бележка за владеене на езика. Да, ама от Министерството на правосъдието също официално съобщиха, че арабите идват от МОН с преводач, защото не знаят и дума български.

Не е трудно да се сетим как в България се взема изпит. Или как държавната администрация може да бъде стимулирана да ти свърши работата.

Ако човек е "нормален" българин от близката чужбина и реши сега да подаде документи за удостоверение за произход, ще може да си запише час в ДАБЧ за февруари догодина. Неофициално в Скопие, Тирана, Босилеград и Цариброд се говори, че има хора, които може да те уредят да изпревариш опашката. Вместо да вкара ред в управляната от него агенция, Патриотичният фронт сега се е заел да отвори широко законовата врата към машината за български паспорти.

На този фон амбициите ни за Шенген изглеждат смешни. Неадекватни са и реакциите на ощипани политици. Те продължават да игнорират стотиците публикации в българските вестници и сайтове, както и в световната преса. А уж се борим с корупцията и тероризма!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи