42,5 млрд. лв. достигнаха спестяванията на домакинствата

Спестяванията на домакинствата достигнаха внушителните 42,5 млрд. лв. през май, показват последните данни на БНБ. Само за един месец гражданите са сложили на влог нови 204 млн. лв. В общата сума са включени и депозитите на чужди граждани в банките у нас.

По всичко личи, че кризата с КТБ от миналото лято не е успяла да разклати доверието в банковата система. Въпреки това заради ниските лихви стимулите за спестяване на домакинствата намаляват. Например през 2013 г., когато доходността по депозитите беше по-висока, вложените средства от граждани в банковата система всеки месец се увеличаваха с близо 300 млн. лв.

Първите 5 трезори по активи са привлекли 58,45% от всички спестявания на гражданите или 24,84 млрд. лв. В тази група влизат Уникредит Булбанк, ДСК, Първа инвестиционна банка, ОББ и Райфайзенбанк. Само през май влоговете на домакинствата в тези банки са се увеличили със 162 млн. лв. Депозитите на гражданите във всички останали кредитни институции са 16,87 млрд. лв., като се увеличават с 52,8 млн. лв. през май спрямо април.

Отделно българите държат в клонове на чужди банки, които оперират у нас, още 788,6 млн. лв. Това е с 10,3 млн. лв. по-малко в сравнение с края на април. В тази група са клоновете на гръцката Алфа Банк, Сити банк Европа, френската БНП Париба, холандската ING Банк и турските Те-Же Зираат банкасъ и ИШБАНК.

Общият размер на привлечените средства в банковата система вече е 70,55 млрд. лв. В тази сума са включени депозитите на домакинствата, фирмите, други банки и финансови институции. През май общият размер на привлечените средства е намалял с 1,68 млрд. лв. Това се дължи изцяло на изтеглени спестявания на кредитни институции, които са държали средствата си в клоновете на чуждестранни банки у нас.

Лихвите са рекордно ниски

Средните лихви по новите депозити в левове и в евро за граждани са се понижили до много ниски нива, показват последните данни на БНБ. Ако човек си открие влог в левове, в момента може да разчита на средна годишна доходност от 1,63%. При депозитите в евро лихвата е още по- ниска - 1,25 на сто. В някои банки дори реалните лихви са в пъти под средните за пазара и са много под 1%.

Данните на централната банка показват още, че само за една година лихвите по новите депозити за домакинствата на практика са се сринали. Например през май 2014 г. средната лихва по тези влогове в левове е била 3,59%. Това означава, че по тези продукти доходността се е понижила с 54,59%. Преди година средната лихва по новите депозити в евро за домакинствата е била 3,44 на сто, което е понижение от 63,55% само за година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес