Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Доналд Тръмп очаква нова среща с Путин

42,5 млрд. лв. достигнаха спестяванията на домакинствата

Спестяванията на домакинствата достигнаха внушителните 42,5 млрд. лв. през май, показват последните данни на БНБ. Само за един месец гражданите са сложили на влог нови 204 млн. лв. В общата сума са включени и депозитите на чужди граждани в банките у нас.

По всичко личи, че кризата с КТБ от миналото лято не е успяла да разклати доверието в банковата система. Въпреки това заради ниските лихви стимулите за спестяване на домакинствата намаляват. Например през 2013 г., когато доходността по депозитите беше по-висока, вложените средства от граждани в банковата система всеки месец се увеличаваха с близо 300 млн. лв.

Първите 5 трезори по активи са привлекли 58,45% от всички спестявания на гражданите или 24,84 млрд. лв. В тази група влизат Уникредит Булбанк, ДСК, Първа инвестиционна банка, ОББ и Райфайзенбанк. Само през май влоговете на домакинствата в тези банки са се увеличили със 162 млн. лв. Депозитите на гражданите във всички останали кредитни институции са 16,87 млрд. лв., като се увеличават с 52,8 млн. лв. през май спрямо април.

Отделно българите държат в клонове на чужди банки, които оперират у нас, още 788,6 млн. лв. Това е с 10,3 млн. лв. по-малко в сравнение с края на април. В тази група са клоновете на гръцката Алфа Банк, Сити банк Европа, френската БНП Париба, холандската ING Банк и турските Те-Же Зираат банкасъ и ИШБАНК.

Общият размер на привлечените средства в банковата система вече е 70,55 млрд. лв. В тази сума са включени депозитите на домакинствата, фирмите, други банки и финансови институции. През май общият размер на привлечените средства е намалял с 1,68 млрд. лв. Това се дължи изцяло на изтеглени спестявания на кредитни институции, които са държали средствата си в клоновете на чуждестранни банки у нас.

Лихвите са рекордно ниски

Средните лихви по новите депозити в левове и в евро за граждани са се понижили до много ниски нива, показват последните данни на БНБ. Ако човек си открие влог в левове, в момента може да разчита на средна годишна доходност от 1,63%. При депозитите в евро лихвата е още по- ниска – 1,25 на сто. В някои банки дори реалните лихви са в пъти под средните за пазара и са много под 1%.

Данните на централната банка показват още, че само за една година лихвите по новите депозити за домакинствата на практика са се сринали. Например през май 2014 г. средната лихва по тези влогове в левове е била 3,59%. Това означава, че по тези продукти доходността се е понижила с 54,59%. Преди година средната лихва по новите депозити в евро за домакинствата е била 3,44 на сто, което е понижение от 63,55% само за година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.