Георги Ангелов, икономист: Гръцките банки може да продадат дяловете си у нас

- Господин Ангелов, как очаквате да се отрази кризата в Гърция на българските банки, в които южните ни съседи са акционери?

- Не мисля, че ще се отрази особено. У нас има български банки с гръцка собственост, но те не държат пари в Гърция. Това беше направено още февруари. Видя се в данните на БНБ, но малко хора го забелязаха тогава. БНБ навреме накара банките с гръцки акционери да преместят парите си в България. Освен това тези банки имат много по-голяма ликвидност от на останалите в страната - над 40%. Имат близо 5 милиарда кеш ликвидни активи. От тази гледна точка могат да издържат. Това се видя и последната седмица. В Гърция банките затвориха, а в България - напротив, всичко си е нормално. В Гърция депозитите намаляват, а у нас - обратното, депозитите се увеличават.

- Значи не очаквате отлив на средства от банките с гръцко акционерно участие?

- Не мисля. Продължават типичните процеси от последните години. Някои банки са по-активни, други - по-малко.

- Възможно ли е да станем свидетели на продажби на гръцки дялове в българските банки?

- Когато ирландската банкова система фалира 2010-2011 г., те продадоха поделенията си в чужбина. Включително в България имаше поделение на ирландска банка. То беше продадено и никакъв проблем не е имало. Просто си смени собственика и продължи да работи. Кипърските банки направиха същото. Продадоха си поделенията в чужбина, тъй като, когато има такава стресова ситуация, те могат да си осигурят финансиране и да се преструктурират. Съвсем нормално е да се очаква, че в някакъв момент това ще се случи и у нас. Въпросът е: Кога? Най-вероятно ще се случи постепенно. Преди време България имаше 5 гръцки банки и една от тях вече не е гръцка.

- Какви инвеститори биха имали интерес към дяловете на гръцките кредитни институции у нас?

- Рано е за този въпрос. Зависи как всичко ще се развие във времето. В момента китайски инвеститори купуват в Европа. Например в Португалия тече покупка на една от най-големите банки и китайски инвеститори са сред водещите кандидати. Има и европейски инвеститори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес