Хамилтън би Розберг у дома

Поредният триумф на Люис Хамилтън и Нико Розберг в Гран при на Великобритания даде повод на германския вестник “Билд” да перифразира крилатата футболна фраза на великия голаджия Гари Линекер: “Формула 1” е проста игра - 20 коли се въртят час и половина в кръг и накрая печели “Мерцедес”...

Този път обаче пилотите на немския отбор трябваше да се борят здраво за първите 2 места с автомобилите на “Уилямс”. Фелипе Маса и Валтери Ботас направиха състезанието крайно интересно, като изпревариха фаворитите на старта, но изненада при пресичането на финалната линия не се получи. Първи Хамилтън, втори Розберг, трети Себастиан Фетел с “Ферари”. Девет кръга дотук, 8 победи за дуета на “Мерцедес”, който няма по-слабо класиране от трето място. Доминацията на шампиона при конструкторите е повече от тотална.

Но от превъзходството на “сребърните стрели” нямаше и помен в първите метри на състезанието, когато Маса и Ботас потеглиха мощно и изскочиха пред Хамилтън и Розберг. Сензацията бе жива до първото спиране в бокса. Хамилтън влезе първи и смени най-бързо гумите. След което излезе начело и не допусна някой да го изпревари. Победата бе 38-а в кариерата му за радост на 150-те хиляди британци, напълнили трибуните на Силвърстоун. Розберг се пребори за второто място, а във финалната фаза, когато заваля, стратегията на “Уилямс” се провали и Фетел се промъкна до третата позиция. Съотборникът му Кими Райконен обаче сложи рано гуми за мокро и изостана на осмо място. Не е новина, че “Ред Бул” се представи слабо - Даниил Квят е шести, а Даниел Рикиардо отпадна. Новина е обаче, че двукратният шампион Фернандо Алонсо се пребори за една точица - сензация при слабата му кола “Макларън”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт