Подслушването на адвокати и други

Абсолютно всеки може да даде идея за съдебната реформа. Необходимо е само да не познава законите. А ако е чул за нещо за тях по някакъв повод, да не му мисли много.

Министър-председателят Бойко Борисов очаквано заби колчетата в основата на промяната, която се прави от правосъдния министър и депутатите. На заседание на Министерския съвет той изложи своите съображения както обикновено – така, че народът да го разбере (ако му дреме).

Ето едно от съображенията: „Сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията? Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката? Обикновеният народ като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика: Какво правят те, какво правят?“

Преди години още като главен секретар Борисов беше казал на народа кой какво прави: „Те ги хващат (убийците), а съдът ги пуща.“ Сега като премиер той пояснява, че за всичко са виновни адвокатите: „ Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще иде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката.“

Факт.

Факт, от който следва една свежа идея: „Да променим закона така, че да е 50 на 50 да ги осъдим .“

Така да е. Правосъдният министър е окей. Но главният прокурор не е разбрал нещо: „Разговорите между адвокат и клиент са свещени. Може ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на конституцията и с които правото на хората на защита ще бъде драстично нарушено?“

Естествено, че може, бе, г-н Цацаров! Таман променяме конституцията сега!

Вижте в нея какво пише: Член 4(1): Република България е правова държава. Тя се управлява според конституцията и законите на страната. Чл.5(3): Всеки обвиняем се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъ да. (5) Не се допускат ограничения в правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието. Чл. 134 (1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомога гражданите при защитата на техните права и законни интереси. (2) Организацията и дейността на адвокатурата се уреждат със закон.

А ето и Закона за адвокатурата: Член 33 (1) Адвокатските книжа, досиета електронни документи и други носители на информация са неприкосновени и не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване. (2) Кореспонденцията между адвоката и неговия клиент не подлежи на преглеждане, копиране и изземване и не може да бъде използвана като доказателство по дело (3) Разговорите между адвокат и клиент не могат да се подслушват и записват. Евентуално направените записи не могат да се използват като доказателства и подлежат на незабавно унищожаване. (4) Адвокатът не може да бъде разпитван в процесуално качество относно разговорите и кореспонденцията му с клиент и фактите и обстоятелствата, които е узнал във връзка със защитата. Чл. 45 (1) Адвокатът е длъжен да пази тайната на своя клиент без ограничение във времето.(2) Адвокатът няма право като свидетел да разкрива обстоятелства, които са му били поверени от негов клиент...

Стоп. Отегчиха ли ви тия неща? Те могат просто да бъдат задраскани. Адвокатите ще поскимтят, поскимтят за „човешките права, Страсбург и т.н. “, пък ще си налегнат парцалите. И на тях не им е чиста работата. След Борисов и Цацаров го каза: „Знаем, че недобросъвестни адвокати блокират усилията на държавната правоохранителна система за сметка на справедливостта.“

Блокират, как да не блокират. 12 хиляди адвокати блокират 57 хиляди служители на МВР, 5000 на прокуратурата и съда и още десетки хиляди на ДАНС, митниците, НАП, разузнаването, контраразузнаването, комисията по конфискацията и други, на които плащаме с данъците си.

Шиканират ли адвокатите делата? Шиканират ги, да. Кошаревски свидетели пращат ли? Пращат. Учат ли подзащитните си на тарикатски номера? И още как. Рушвети на разследващите и съдиите дават ли? Дават. Тогава?

Ненапразно професорът по конституционно право Георги Близнашки се изненада, че министърът на правосъдието не е предложил още тая законова промяна – да се подслушват адвокатите.

Единственото обяснение е, че ги подслушват и без това. Те службите на САЩ подслушвали президентите на Франция и Германия, та нашите ли няма, ако рекат, да си подслушват някое адвокатче! Вярно е, че обвинението и присъдата не могат да се основават само на данни от СРС ( чл. 177 от НПК), камо ли ако са нелегални, но ченгетата какво да правят? Леко ли им е на тях?„ Тежестта да се докаже обвинението по дела от общ характер тежи върху прокурора и раследващите органи (полицаи и следователи)“, пише в чл. 104 от НПК.

Между другото, тоя член би могъл да се допише така – „...и адвокатите“. Нали реформа правим!

Но за подслушването. Без него нищо не става. Нито оперативните дела, за които агентите на службите получават държавни заплати, нито компроматите за враговете на властта, които правят на частно по поръчка на управляващите.

„Подслушването е като проституцията. И да го забраниш, ще го има“, казва спецполицай.

По данни на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ( СРС) съдилищата у нас миналата година са разрешили 427 подслушвания по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата. Отказали са 139. Излиза, че на разследващите органи им се прищява по два пъти ден да душат на хората под чаршафите. Слушалките и другите шпионски способи – наблюдение и проследяване са прилагани законно спрямо над 4000 граждани. Това се казва официално. А в службите, както се знае, премълчаното е повече от казаното. Бюрото съобщава за груби злоупотреби и с исканията, и с разрешенията, и с приложението на СРС. Прокурор поискал да се оборудва с микрофони помещение, без изобщо да е образувано дело за нещо, свързано с него. От ДАНС редовно си искали разрешения да контролират телефони, позовавайки се на комбинация от чл. 253,255,255a, 256, 257 на НК и ги получавали, въ преки че по закон те се дават само за чл. 253 (пране на пари).

Но най-любопитен е отговорът, който шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков дава, когато по БиТиВи го питат трябва ли законопослушните граждани да се притесняват, че ги подслушват и следят. Той казва: „Прави са да се притесняват.“ (!) И още нещо, забележете: „Трудно може да се каже дали СРС-тата служат за доказване в наказателния процес“. А за какво служат тогава? Дявол знае. Даже и прокуратурата не разбра какви ги е вършил кечърът – подслушвач, който бродеше из Бояна, докато си стоеше по документи в гаража и за който съдят тогавашния министър Цветанов.

Сигурно сте чели „1984“, Джордж Оруел: Големият брат те наблюдава, двумисъл, Великата партия, новговор, две и две е пет, войната е мир, невежеството е сила... Прилича на 2015 г. в България, но не съвсем все пак. Ние живеем в демокрация. А демокрацията е средство да бъдем управлявани не по-добре, отколкото заслужаваме. Джорж Бърнард Шоу го е казал, а вие ако искате вярвайте.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи