Меси като Марадона и Пеле - без Копа Америка

Кариерата на Лионел Меси върви като на Пеле и Диего Марадона - без трофея от Копа Америка във визитката. Аржентина сензационно загуби финала от Чили в Сантяго с дузпи - 1:4 след 0:0. Така и третата гениална десетка, кандидат за №1 в историята на футбола, следва съдбата на другите две.
Меси загуби втори финал за Копата след 2007 година - 0:3 от Бразилия. Лео отстъпи с Аржентина и в дуела за титлата на световното м. г. - 0:1 от Германия. Хавиер Масчерано обаче падна в четвърти последователен финал с „гаучосите“, защото игра и през 2004-та срещу „селесао“ за Копата - поражение с дузпи. Няма друг футболист с 3 загуби в решаващия двубой на най-стария турнир за национални отбори в света.
Лео все пак е на 28 години и ще има поне още един шанс да триумфира на Копа Америка.
На терена имаше бит Меси, но и на трибуните изникна... бит Меси. Бащата Хорхе и майката Селия, братята Родриго и Матиас плюс двама племенници на Лео бяха атакувани от чилийски фенове. Последваха обиди.
Към Родриго е имало и физическо насилие, съобщи в. „Марка“. Охраната се намесила и настанили шестимата Меси на безопасни места. А чилийският консул в Аржентина поднесе официални извинения.
Все пак герой стана футболист на „Барселона“. Вратарят Клаудио Браво спаси дузпа на Евер Банега. Чилийският страж спечели всички възможни турнири досега през сезона, като се прибавят и трите трофея с „Барселона“. Браво обаче не бе титуляр за Кралската купа на Испания и в Шампионската лига - поради ротационния принцип за вратарския пост в отбора пазеше Марк-Андре Тер Щеген.
Клаудио допусна само 4 гола от 6 мача на Копа Америка и взе приза за вратар №1.
Чили спечели за първи път купата, а Аржентина остана с 14 и пропусна да настигне рекордьора Уругвай (15). Бразилия е трета с 8 трофея.
Домакините забиха без грешка 4 дузпи, докато за „гаучосите“ вкара само Лео. После Густаво Игуаин би над вратата и дойде спасяването на Браво. За Чили Алексис Санчес нанесе решаващия удар.

Чили не мигна след триумфа

Вероятно милиони чилийци излязоха по улиците с песни, танци и скандирания след най-големия успех във футболната история на страната - спечелването на Копа Америка. Досега националният отбор е стигал до бронз на световно - през 1962 година, когато също бе домакин.

Веднага след триумфа над Аржентина на Националния стадион в Сантяго изригна мощна заря. Полуделите от радост футболисти беснееха по терена, накачиха се дори по напречните греди на вратите, за да пеят отвисоко. А непосредствено след като напусна стадиона, отборът пое към двореца Ла Монеда при президента на страната Мишел Бачелет, за да пипне и той купата. После чилийските футболисти обиколиха с автобус улиците на Сантяго, за да покажат трофея и на хилядите изпаднали в еуфория сънародници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят