Над 10 000 души посетиха българския туристически фестивал в Париж: "България - традиции и култура"

Повече от 10 000 парижани и туристи от цял свят посетиха до този момент туристическия панаир ”България – традиции и култура”, който се провежда в сърцето на френската столица - на площад „Пале Роял“ срещу музея Лувър от 3 юли до днес. Тридневният туристически форум се организира за първи път от Министерството на туризма, Софийска община и Френския културен институт.

„Днес е последният ден на туристическия фестивал и огромният интерес, който предизвикахме сред французите и чуждестранните туристи, е поредното доказателство, че България е в центъра на туристическата карта.

Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл Пирин, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата.

Тракийските богатства и изложбата “Епопея на тракийските царе – археологически открития от България“, подредена в Лувъра, успяха да грабнат вниманието на гостите и жителите на Париж, а този цветен тридневен панаир стана естествено продължение на туристическия интерес към България.

Вярвам че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат привличането на повече туристи у нас“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

И във втория ден на българския туристически панаир на площад „Пале Роял“ звучаха популярни български песни, специално подбрани от БГ радио, а ателиетата за калиграфия, грънчарство, изработване на ароматни български сапуни, мартеници и традиционни български носии привлякоха много желаещи да се докоснат до автентичните български традиции и култура. Днес се очаква акцент на панаира да бъде специална игра, свързана с експозицията на тракийските съкровища в Лувъра.

Позналите верните отговори малчугани ще получат за награда реплика на древни монети и книгата на Станка Желева и Надя Тодорова “Невероятните истории на съкровищата на България“, адаптирана за деца.

Гвоздей в програмата на панаира си остават фолклорните изпълнения на ансамбъл “Пирин”. Автентични български ритми и народни песни се разнасяха из площад “Пале Роял”, а мястото се оказа тясно за множеството, което пожела да се хване на хорото.

Още през първия ден много от посетителите пожелаха да научат и стъпките на правото българско хоро. И днес танцьорите от ансамбъл “Пирин” ще представят богата фолклорна програма, а последния ден на панаира ще приключи с традиционното българско хоро.

Във вчерашния ден атрактивният български ТВ кулинар Ути Бъчваров сготви в гигантския меден казан, точно копие на този от магерницата на българския манастир “Св. Георги” в Атонската Света Гора, традиционна и много вкусна боб чорба. В първия ден на фестивала посетителите похапнаха таратор, а днес българската традиционна гощавка ще продължи с миш-маш и гъбена гозба по специална рецепта.

Културният, еко, селският и кулинарен туризъм се оказаха сред най-търсените от французите и гостите на Париж, които посетиха българския панаир. В родината на висококачественото вино и богатото разнообразие от сирена, българските розе, червено и бяло вино, както и натуралното саламурено сирене бяха високо оценени от парижани. Само до този момент посетителите са дегустирали над 500 л. вино и над 3000 хапки с кашкавал и сирене.

На щандовете на Министерството на туризма, Софийска община и общините Благоевград, Габрово, Хисар, Велико Търново, Пловдив, Варна и Бургас, представени също на панаира, туристите се спират, за да научат повече за популярните ни морски курорти и алтернативни маршрути. Много от тях разгледаха и фотоизложбата с културно-исторически и природни забележителности на България, подредена в основната шатра на панаира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес