Западът жертвал Сребреница, за да угоди на Милошевич

Падането на Сребреница в ръцете на сърбите, довело до най-кървавото клане в Европа след Втората световна война, е било елемент от западната стратегия за постигане на мир на всяка цена, прокарвана от трите големи сили - САЩ, Великобритания и Франция. Това разкрива в. “Гардиън” в навечерието на 20-ата годишнина от клането, позовавайки се на ново разследване.

Разсекретена дипломатическа кореспонденция, интервюта и свидетелски показания пред трибунала в Хага показват, че САЩ, Великобритания и Франция приемали Сребреница и още две т.нар. безопасни зони под защита на ООН, за “незащитими” от сръбските сили. И били готови да ги оставят на сърбите, за да удовлетворят исканията на Слободан Милошевич в мирните преговори.

Същевременно трите страни били наясно, че сръбските сили предвиждат “окончателно премахване” на мюсюлманите от безопасните зони, т.е. изтребването им, макар че едва ли са предполагали размера на жертвите. След превземането на Сребреница (10 юли 1995 г.) са избити 8000 мюсюлмани - мъже и момчета.

Докато кланетата се вихрели, западните преговарящи се срещали с Милошевич и генерал Ратко Младич, но не повдигнали въпроса за масовите убийства, въпреки че според US документи ЦРУ наблюдавало на живо случващото се чрез сателити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят